Hlavní obsah

Autobazary už tolik netáhnou, každý rok jich v Česku 60 skončí

Novinky, maž

Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů APPAA provedla detailní sčítání českých autobazarů. A výsledky jsou hodně zajímavé: každoročně v Česku skončí na 60 autobazarů. Nejvíce jich je v Praze, kde je také největší výběr vozidel. Nejlevnější ojetá auta jsou na prodej na jihu Moravy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Článek

V Česku je podle údajů APPAA 338 autobazarů, které mají kamennou prodejnu a v nabídce alespoň 30 vozidel. Před pěti lety, když asociace vznikla, působilo v tuzemsku za stejných podmínek 617 prodejců. Během pěti let tak ukončilo činnost 279 prodejců, tedy v průměru 56 každý rok.

Ze sčítání, které probíhalo dva měsíce, dále vyplývá, že nejvíce autobazarů (konkrétně 257) má ve svém portfoliu 30–100 vozidel. Jen čtyři autobazary mají na prodej 500 a více vozidel.

Nejvíce autobazarů má Praha a Středočeský kraj

V českých autobazarech bylo v době sčítání celkem 41 635 vozidel určených k prodeji. Do sčítání nebyli zařazeni prodejci nových vozidel, v jejichž nabídce jsou i použitá auta a nezahrnovaly se ani soukromé nabídky inzerované na internetu.

Nejvíce vozidel - 15 512 - se nachází u prodejců, kteří disponují třiceti až sto vozy. Jedná se celkem o 257 autobazarů. Nejvíce autobazarů se pak nachází ve Středočeském kraji a v hlavním městě. Naopak nejméně v Karlovarském kraji.

Foto: APPAA

Počet autobazarů dle jednotlivých krajů a celková nabídka ojetých vozidel

Celkově nejlevnější vozy pak byly v jihomoravských autobazarech, především v oblasti Znojemska, kde je také jeden z nejvyšších výskytů těch nejmenších autobazarů, uvádí APPAA.

Prodaných ojetin je reálně o dost méně

Loni se v Česku prodalo 700 000 ojetých vozidel. Podle Petra Přikryla, předsedy asociace autobazarů, jde o zkreslené číslo. To reálné podle něj osciluje kolem číslovky 370 000 - 400 000 vozů. Jeden administrativní převod navíc pak do statistik přináší větší objemy, než je tomu ve skutečnosti.

„Stávající statistiky totiž vycházejí z počtu registrací, resp. převodů vozidel,“ uvádí Přikryl. „Jestliže však autobazar vykupuje vozidla do svého vlastnictví a následně je prodává, musí vozidlo na sebe administrativně převést.“

Foto: APPAA

Srovnání autobazarů podle velikosti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám