Hlavní obsah

Třicet let staré audi se prodalo za 13 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Audi jsou drahá auta, ale za třináct miliónů jeden kus, a ještě třicet let starý? To by musel být opravdu zajímavý kousek. A taky je. Jedná se o jedno ze 164 vyrobených Audi Sport Quattro.

Foto: RM Sothebys

Audi Sport Quattro

Článek

Aukční síň RM Sotheby’s stále překonává rekordy v rámci prodejů historických vozidel. Jedním z nich bylo i tohle Audi Sport Quattro, které se 7. září prodalo za 536 tisíc dolarů, což je asi 13 miliónů korun. Je to tak nejdražší auto tohoto druhu, ovšem pokud nepočítáme originál závodní rallye verzi S1 skupiny B.

Prodaná verze je silniční kousek, který je v naprosto dokonalém stavu. Vše je původní a motor má najeto jen 64 000 km. Auto má přitom rok výroby 1986, což znamená, že to je přesně třicet let. Vydělte si ty hodnoty a zjistíte, že s tímhle quattrem se opravdu moc nejezdilo.

Foto: RM Sothebys

Audi Sport Quattro

Foto: RM Sothebys

Audi Sport Quattro

A co auto umí? Umí toho pravdu moc. Audi Sport Quattro je synonymem pro zlatou rallyovou éru, kdy se po silnicích, prašných cestách i šotolině proháněly třeba Lancie Delty nebo Peugeoty 205 T16. Je to synonymum neskutečné ovladatelnosti, kterou zabezpečuje pohon všech kol, synonymum výkonu. Vždyť pětiválec o objemu 2,1 litru má výkon 310 koní při 6700 ot./min a točivý moment 350 Nm při 3700 ot./min. Auto s hmotností 1280 kg dokázalo zrychlit na stovku za 4,5 sekundy a maximálka byla 250 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám