Hlavní obsah

Kdo chce samořiditelné auto? Majitelé mercedesů a infiniti

V USA provedli průzkum mezi 12 353 řidiči ohledně autonomních, tedy samořiditelných vozů. Výsledky nejsou vůbec překvapivé. Kdo řídí mercedes, klidně přenechá starosti softwaru. Kdo řídí sporťák nebo teréňák, toho novinka ani trochu nezajímá.

Foto: Volvo

Autonomní vozy nelákají všechny řidiče. Ilustrační foto

Článek

Firma MartizCX provedla průzkum, aby zjistila, co si lidé myslí o autonomních vozech. Třeba 94 procent všech oslovených uznalo, že auta, která se budou řídit sama, jsou budoucností pozemní dopravy. Ale 48 procent z nich nechce takové auto vlastnit.

A kdo to je? Tak třeba majitelé vozů značek Jeep a Ram o to z drtivé většiny nestojí. Kdo rád vyjede do terénu, tomu je samořiditelné auto k ničemu. Stejně tak je tu skupina lidí, kteří si rádi přišlápnou plynový pedál až k podlaze a vyznávají ten klasický pocit z jízdy. Jsou to třeba vlastníci BMW nebo Porsche. 56 resp. 57 procent z nich nemá o tuhle technologii zájem.

Ti, kdo jsou největší zastánci pohodlí a odpočinku za volantem, jsou majitelé luxusních vozů značek Mercedes nebo Infiniti. Tady hned 27 procent se velmi aktivně zajímá o tuhle novinku a nadpoloviční většina pak uznává, že by se jim vůz s automatickým řízením, ať už v polovičním nebo plném systému (samočinné řízení pouze na dálnicích nebo řízení na všech silnicích) líbil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám