Hlavní obsah

První auto z titanu stojí osmdesát miliónů korun

Pokud nemáte problém s penězi, zkuste zainvestovat do nového auta. Icona Vulcano Titanium je první auto vyrobené z titanové slitiny a karbonu. A i když značka Icona patří Číňanům, levné není, stojí téměř 80 miliónů korun.

Foto: Icona, Novinky

Vulcano Titanium

Článek

Jde jen těžko si představit horší materiál na obrábění a tváření, než je titanová slitina. A tu dejte dohromady s uhlíkovým kompozitem. Vše je vyráběno ručně, takže taková karoserie na Vulcano Titanium se vyrábí 10 000 hodin. To je dost, takže teď už víme, proč je to tak drahé.

Ale drahé je na něm také to, že na konstrukci, vývoji a výrobě se podílejí hodně špičkoví odborníci. Například design navrhl Francouz Samuel Chuffart, techniku má na starosti ex-Scuderia Ferrari Claudio Lombardi. S ním spolupracuje Mario Cavagnero, dlouholetý šéf Lancia Motorsports.

Foto: Icona, Novinky

Vulcano Titanium

Foto: Icona, Novinky

Vulcano Titanium

Co je pod kapotou? To jsme moc netušili, když jsme o autě psali naposledy. [celá zpráva]

Teď už víme, že je tam vidlicový osmiválec z Chevroletu Corvette ZR1 s výkonem 679 koní (506 kW) a točivým momentem 843 Nm. Díky němu dokáže auto zrychlit na stovku za 2,8 sekundy, dvoustovku zvládne za 8,8 sekundy a maximální rychlost je elektricky omezena na 354 km/h. Firma přímo na svých stránkách hovoří o tom, že strop výkonu tu však leží někde jinde – na tisíci koních.

Síla je přes automatickou šestistupňovou převodovku přenášena na zadní dvacetipalcová kola, která za sebou mají velké brzdy s čtyřpístkovými třmeny. Vpředu pak jsou jednadvacetipalcové ráfky a šestipístkové třmeny.

Foto: Icona, Novinky

Vulcano Titanium

Kdo by měl zájem o auto, měl by zajet od 1. do 3. září na britskou přehlídku Salon Privé Concours d'Elegance, kde auto bude vystaveno a tam může i podepsat objednávku. Cena je 2,5 miliónu liber, tedy téměř osmdesát miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám