Hlavní obsah

Mazda plánuje ještě lehčí MX-5 a možná i s tříválcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co bude v roce 2021? Bude nová Mazda MX-5. A i když ta současná proti té předchozí zhubnula neskutečnou porci kilogramů, je to málo. Následovník by měl mít ještě o sto kilogramů méně.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Současná Mazda MX-5

Článek

Každý kilogram dobrý. Hmotnost je základ pro nízkou spotřebu, malé setrvačné hmoty a dobré jízdní vlastnosti. Když auto málo váží, nemusí se motor a podvozek prát. A navíc ta spotřeba, která dnes děsí všechny automobilové výrobce, kteří musí splňovat přísnější a přísnější emisní limity.

A tak Mazda plánuje nasazení uhlíkového kompozitu. V současné době připravuje technologii pro sériovou výrobu dílů z tohoto materiálu. Uhlíková vlákna se mají dostat do mnoha aut, nejen Mazdy MX-5, a to pro snížení nákladů. Snad by měly karoserii jen doplňovat a ne vytvářet nějaké větší celky – vytvářet výztuhy, předěly a jednodušší části.

A když bude lehčí karoserie, pak není zapotřebí tak velký motor. Už dnes víme, že Mazda musí „jít s davem“ a už je ve vývoji litrový tříválec. Možná i on se dostane právě do MX-5. Uvidíme. Třeba v roce 2021 už nebude takový odpor k tomuto agregátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám