Hlavní obsah

Kvůli vadným airbagům budou svolány do servisů i motorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova vražedné airbagy společnosti Takata, které byly dodávány do desítek modelů aut mnoha značek, mají další zářez z hlediska svolávacích akcí. Do servisů jde motocykl Honda Goldwing.

Foto: Honda

Honda Goldwing airbag

Článek

První a na dlouhou dobu poslední svolávací akce motocyklů na dlouhou dobu z důvodů opravy airbagů postihla Hondu Goldwing. Bohužel tento velký silniční koráb má ve své výbavě jako první sériový motocykl na světě airbagy pro řidiče. Ty ovšem dodávala firma Takata, která na trh dodávala vadné airbagy. A tak do servisů musí zavítat 2701 motocyklů vyrobených mezi roky 2006 a 2010.

Bylo prokázáno, že nafukovací systém vadných airbagů může explodovat a vymrštit do vozu části kovu. V souvislosti s tím bylo po celém světě hlášeno nejméně deset úmrtí a 139 zraněných. Po ročním zkoumání v nafukovacím systému bylo zjištěno, že je jako hnací náplň použit nestabilní dusičnan amonný. Tato látka, je-li vystavena vlhkosti, může způsobit prudkou explozi. Vysoušecí prostředek ovšem spolu s ní ve zkoumaných airbazích nebyl.

Dosud bylo svoláno přes 28 miliónů vozů po celém světě a celkově se odhaduje, že jich bude až 50 miliónů. To by ale mohlo firmu Takata, která airbagy vyrábí i v České republice, zcela položit.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám