Hlavní obsah

Kvůli zabijáckým airbagům hrozí společnosti Takata krach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Takata, která byla usvědčena z instalace vadných airbagů do miliónů automobilů po celém světě, možná zbankrotuje. Svolávací akce, která jen v Americe měla zasáhnout 63 miliónů aut, totiž převyšuje svými náklady celé jmění společnosti.

Foto: Takata

Airbag

Článek

V USA bylo už svoláno do servisů 28,8 miliónů automobilů, aby jim byly vyměněny nebezpečné airbagy, které mohly samy vybuchnout a způsobit tak zranění, nebo dokonce smrt. Jenže další milióny na opravy čekají a zdá se, že číslo ještě poroste.

Podle automobilového odborného časopisu Automotive News je Takata, která vyrábí airbagy i v České republice, na pokraji bankrotu. Vždyť za padesát miliónů svolaných automobilů bude firmě vystaven účet za 3,5 miliardy dolarů (asi 84 miliard korun). Automotive News poukazuje na to, že už toto číslo je vyšší, než je souhrn všech čistých aktiv firmy. Sama Takata přiznala, že celosvětové náklady na svolávací akce se mohou vyšplhat až na 25,2 miliardy dolarů (600 miliard korun).

Airbagy zabijáci

Bylo prokázáno, že nafukovací systém vadných airbagů může explodovat a vymrštit do vozu části kovu. V souvislosti s tím bylo po celém světě hlášeno nejméně deset úmrtí a 139 zraněných. Po ročním zkoumání v nafukovacím systému bylo zjištěno, že jako hnací náplň použit nestabilní dusičnan amonný. Tato látka, je-li vystavena vlhkosti, může způsobit prudkou explozi. Vysoušecí prostředek ovšem spolu s ní ve zkoumaných airbazích nebyl.

Dalším faktorem je dlouhodobé vystavení opakovaným cyklům při vysoké teplotě a ve vlhkém prostředí. A konečně třetím faktorem je samotná konstrukce nafukovače, která dostatečně nezabraňuje průniku vlhkosti. [celá zpráva]

O celém problému se začalo mluvit v USA, kde byl zabit mladý muž airbagem, který mu vystřelil na křižovatce do obličeje. To, že problém přetrvává, pak ukazuje stejná nehoda, která se stala před dvěma měsíci v Texasu, kde po zásahu střepinou z nafukovacího systému airbagu do krkavice, zemřel sedmnáctiletý řidič Hondy Civic z roku 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám