Hlavní obsah

Seznamte se. To je nová Honda Civic

Honda zase mění směr u svého modelu Civic. Po standardní klasice před lety přišel design ve stylu UFO. Teď je tu zase obrátka někam úplně jinam. UFO odletělo, zato tu je extrémní nárůst do všech směrů a příklon ke sportu.

Honda Civic Hatchback PrototypeVideo: Honda

 
Článek

Honda Civic byla vždy sportovnější než jakýkoli jiný kompaktní hatchback. Jenže to, co představili na autosalonu v Ženevě Japonci, je někde úplně jinde. Jde zatím sice o prototyp, tedy ne sériové auto, ale k průmyslově vyráběnému vozu bude mít už hodně blízko.

Takže si vezměte tužku a pište: délka 4500 mm, výška 1450 mm a šířka 1800 mm. To znamená, že na délku auto mezigeneračně povyrostlo o 130 mm, na šířku o 30 mm a na výšku se zmenšilo o 20 mm. Schválně jsme si vzali do ruky staré ženevské katalogy a objevili, že v ročníku 1996 byly rozměry Hondy Civic 4190 × 1695 × 1375 mm u třídvířka a 4315 × 1695 × 1390 mm u pětidveřového hatchbacku. Takže vidíte, kam to směřuje.

Foto: Honda

Honda Civic Hatchback Prototype

Foto: Honda

Honda Civic Hatchback Prototype

Design je vyloženě sportovní, i když s nárůstem rozměrů se projevuje hlavně větší prostor pro cestující. Za dramatickým vzhledem stojí šéfdesignér Daisuke Tsutamori. Jeho vize nového hatchbacku byla ale asi také taková, aby nahradil nejen klasický civic, ale také zároveň zrušený accord.

Vzhledem k tomu, že auto bylo zatím jen prototypem, nevíme o něm o moc víc. Motorová paleta by se neměla moc měnit od stávající nabídky Hondy. Měl by se objevit litrový tříválec s turbem, čtyřválec 1,5 l a naftový turbodiesel 1,6 l. Sériová verze by měla být uvedena na podzim v Paříži.

Foto: Honda

Honda Civic Hatchback Prototype

Foto: Honda

Honda Civic Hatchback Prototype

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám