Hlavní obsah

Problémy TDI motorů by měl vyřešit nový katalyzátor, šéf VW jej ukázal v USA

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 600 tisíc naftových motorů z produkce VW umí softwarově obcházet emisní testy. Americké ministerstvo spravedlnosti kvůli tomu minulý týden podalo na Volkswagen civilní žalobu. Nový šéf Volkswagenu Müller teď chce nepříznivou situaci vylepšit představením nového typu katalyzátoru.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Müller, jenž je na své první návštěvě Spojených států od nástupu na nejvyšší post ve Volkswagenu, se má ve středu setkat se zástupci americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), jimž tento návrh předloží. Na dotaz, zda očekává, že nový katalyzátor způsobí, že automobily budou plnit emisní standardy, odpověděl, že věří, že je to možné. Vyjádřil rovněž naději, že automobilka i EPA budou schopné překonat případné rozdíly.

Součástí návrhu bude také to, že Volkswagen odkoupí zpět některé vozy v USA, kterých se týká emisní skandál, potvrdil Müller. Odmítl však poskytnout bližší podrobnosti. Německý list Süddeutsche Zeitung minulý týden uvedl, že Volkswagen bude muset odkoupit v USA 115 000 vozů.

Technické podrobnosti k novému katalyzátoru ale šéf Volkswagenu neuvedl. V Evropě přitom úprava zabere půl hodiny a je výhradně softwarová. [celá zpráva]

V Česku nebudou kontroly nejspíš povinné

V Česku a dalších zemích visegrádské čtyřky (V4) budou velmi pravděpodobně nepovinné servisní prohlídky vozů s dieselovými motory koncernu VW, které podváděli při emisním měření. Koncern by ale měl do servisů k opravě přimět nejméně 80 procent dotčených automobilů. Po pondělním jednání s ministry dopravy členských států V4 to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám