Hlavní obsah

Tři dětské autosedačky vedle sebe? Často problém

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte početnější rodinu, nebo jste někdy zkrátka potřebovali odvézt v autě více než dvě děti, u mnoha automobilů narazíte. Tři dětské sedačky vedle sebe v některých modelech jednoduše nedáte.

Foto: Novinky

Článek

Při testu Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK) byly použity autosedačky typu vajíčko pro váhovou kategorii 0-10 kg, dětská autosedačka pro váhovou kategorii 0-25 kg a sedačka pro váhovou kategorii 15-36 kilogramů.

Z výsledného porovnání 121 modelů vyšlo, že bez problémů umístíte tři dětské autosedačky na zadní řadu sedadel jen u 39 modelů. Dalších 39 modelů má těsné umístění (sedačky sice jdou instalovat, ale hodně natěsno) a 43 modelů nenabízí tuto možnost.

V případě osmi modelů od domácí Škody lze tři autosedačky umístit do poloviny modelů, a to yeti, octavia III, rapid spaceback a nový superb.

Test ukázal další zajímavé výsledky, kupříkladu žádný ze zkoušených modelů od BMW neumožňuje do druhé řady umístit tři dětské sedačky (včetně obřího X5), zatímco všechny čtyři modely od rumunské Dacie tuto disciplínu zvládnou. V případě velkého SUV Audi Q5 propadla první generace, ta současná ale tři sedačky pojme. Velmi dobře dopadla většina zkoušených modelů od Volkswagenu.

Kompletní výsledky všech 121 automobilů najdete na webu ÚAMK.

Test ÚAMK - dětské autosedačky
Hodnocení: vhodné (nejlepší hodnocení)
Citroen C4 – Cactus, C4 – Grand Picasso, C8, Berlingo, Jumpy, DS5
Dacia Logan, Duster, Lodgy
Fiat Freemont, Scudo
Ford S-Max
Honda Civic Tourer
Hyundai Santa Fe
Kia Sportage
Mazda 3
Mercedes-Benz třídy C, ML, Viano
Nissan Qashqai, Pathfinder
Opel Zafira
Peugeot 307 SW, 807, 5007
Porsche Cayenne
Renault Scénic, Grand Scénic, Grand Espace, Kangoo
Seat Alhambra
Škoda Yeti
Toyota Verso, Prius+
VW Touran, Golf Plus, Sharan, Multivan
Zdroj: ÚAMK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám