Hlavní obsah

Range Rover Evoque má plátěnou střechu, je s ní o čtvrt tuny těžší

Novinky, maž

Tři roky starý koncept se stal realitou: Range Rover Evoque Convertible sice není prvním SUV se stahovací střechou, v segmentu luxusních sportovně-užitkových automobilů nicméně primát získává.

BEZ KOMENTÁŘE: Range Rover Evoque Convertible Video: Land Rover

 
Článek

Ve světové premiéře se Range Rover Evoque Convertible ukáže na autosalonu v Los Angeles. Střecha je stylově plátěná, samočinně se složí za 18 sekund, natažení trvá o tři sekundy déle. Manipulovat s ní jde až do rychlosti 50 km/h. Zavazadelník kvůli uložení střechy pozbyl skoro polovinu původní velikosti, nyní toto obří SUV nabídne pouhých 251 litrů.

Karoserie musela být patřičně zesílena a desítky kilogramů má na svědomí i elektronicky řízený mechanismus sundávání střechy, takže nepřekvapí, že výsledná váha je proti třídveřové verzi o celých 296 kg větší. S benzínovým motorem popisovaný kabriolet váží 1 936 kilogramů.

Systém ochrany v případě převrácení využívá výsuvné ochranné oblouky ukryté v zadní části karoserie. Dva hliníkové oblouky se v případě převrácení vozu vysunou během 90 milisekund.

Foto: Land Rover

Range Rover Evoque Convertible (2015)

Foto: Land Rover

Range Rover Evoque Convertible (2015)

Mimochodem, otevřený evoque se bude nabízet jen s nejsilnějšími motorizacemi, což v případě USA znamená benzínový čtyřválec o výkonu 240 k (179 kW) a 340 Nm. Nejvyšší rychlost činí pouhých 180 km/h. V Evropě se budou nabízet i dieselové agregáty s výkonem 150, respektive 180 koní.

V Česku bude Evoque Convertible stát od 1,4 miliónu korun. Vyrábět se bude v továrně v Halewoodu ve Velké Británii, společně s kupé a pětidveřovou verzí. První zákazníci se dočkají na jaře 2016.

Foto: Land Rover

Range Rover Evoque Convertible (2015)

Reklama

Výběr článků

Načítám