Hlavní obsah

Subaru Outback 2.0D: Kdybych se lépe učil

Subaru Outback byl ve své době zakladatelem zvláštní skupiny vozidel, které byly odvozené od klasických kombíků (zde legacy), ale s pohonem všech kol, zvýšeným podvozkem a oplastováním do terénu. Dnes je Subaru Outback svébytným modelem.

Foto: LL

Subaru Outback 2.0D Comfort Navi Lineartronic

Článek

Do testu nám přistavili model s dieselovým motorem a ve výbavě Comfort Navi Lineartronic. Co to znamená? Že výbava obsahovala prakticky vše, včetně navigace a navíc spolupracoval motor s bezstupňovou (tedy samozřejmě s několika virtuálními stupni) převodovkou Lineartronic. Takže pojďme na něj.

Žádný drobek

Outback je pořádný kus auta. Na délku má 4,8 m, na výšku 1,6 m a na šířku 1,8 m. K tomu pak masivní příď, jenž může směle konkurovat jakémukoli SUV, mohutné boky, sloupky, velká zrcátka, kola… prostě na pohled je to auto po čertech velké. Ale to do terénu patří a Subaru Outback je skutečně auto do terénu. Ale o tom až za chvíli.

Foto: LL

Subaru Outback 2.0D Comfort Navi Lineartronic

Foto: LL

Subaru Outback 2.0D Comfort Navi Lineartronic

Interiér je… popsat ho může asi spíš jen skutečný obyčejný subjektivní pocit. Tohle je auto stavěné pro řidiče. Žádné designové zbytečnosti, žádná místa jen tak pro efekt. Tohle je funkční auto, kde víte, kam máte sáhnout, aby fungovalo. Chcete ztlumit rádio? Pak je nad rádiem kolečko. Chcete vědět, jakou má auto spotřebu? Pak je na volantu tlačítko (i) se šipkami nahoru a dolů. Chcete vypnout nějaký jízdní asistent? Nemusíte se hrabat v menu palubního počítače, ale u levého kolene je hromádka velkých tlačítek.

A navíc jsou tu opěrky pro lokty přesně v té výšce, ve které mají být, odkládací prostory přesně tam, kde mají být (1,5litrová lahev se ale do dveří nevejde). A místo pro lidi je tak akorát. Jen tři dětské sedačky se dozadu nevejdou vedle sebe.

Foto: LL

Subaru Outback 2.0D Comfort Navi Lineartronic

Kufr je velký. V základu má 512 litrů. A pod podlážkou další prostor. Velký kočárek není problém. K němu skládací dětská postýlka, dvě velké tašky, dvě malé… A kufr je plný. Takže perfektní. Tenhle test nevyjde každému autu.

Boxer Diesel Symetrical AWD Lineartronic EyeSight

V mezititulku jsou pěkně na hromádce všechny technické vymoženosti auta. Outback je prostě nabitý technologií, která je unikátní na trhu. Vždyť kdo má plochý čtyřválec diesel. Jen Subaru. Výkon motoru je 110 kW při 3600 ot./min a točivý moment má hodnotu 350 Nm při 1600 ot./min. Po nastartování možná trochu hrubší, ale za chvíli utichá a velmi příjemně se ozývají jeho hlubší tóny v interiéru.

Foto: LL

Subaru Outback 2.0D Comfort Navi Lineartronic

S motorem spolupracuje variátorová převodovka Lineartronic. Opět je nemnoho variátorů na trhu. Spousta lidí (včetně nás) si při vyslovení variátor odplivne. Nedobré zkušenosti jsou s těmito převodovkami, které jsou neduživé, strašně točí a přitom netáhnou, nedokážou rychle převádět pokyny řidiče na své ústrojí… Prostě děs.

Jenže tady to je jiná. Třeba když řidič šlápne na plyn a systém vyhodnotí, že jej sešlápl víc než na 65 %, automaticky přechází režim variátoru do systému přednastavených stupňů. Jako u klasické převodovky. Takže motor zvyšuje otáčky s plynem a pak najednou je slyšet klasické uvolnění a přeřazení. Pokles otáček a zase nahoru a ne ten variátorový konstantní zvuk héééééééééén. A i když systém jede na klasický variátor, je to příjemné, rychlé a především neuvěřitelně tiché.

Symetrical AWD – chcete k tomuhle tématu nějaké vysvětlení? Snad jen, že tady je doplněn módem X-Drive, který třeba pomáhá sjíždět svahy, upravuje tok výkonu na kola podle prokluzu, udržuje auto v rovnováze. Přiznáváme, netestovali jsme ho.

Naopak když přišlo na terénní vložku, vypnuli jsme stabilizaci a všechny ty elektronické řvouny, zapnuli jsme manuální mód na převodovce a vyrazili vstříc terénu. Světlá výška 200 mm, tedy víc než většina SUV, výborný pohon všech kol… Prostě žádný problém. Snad jen ta elektronická parkovací brzda. Klasická ručka tu schází.

Foto: LL

Subaru Outback 2.0D Comfort Navi Lineartronic

Posledním systémem na prozkoumání je EyeSight. Subaru se jím chlubí. Aby ne. V testu přednárazových asistentů tohle byl jediný bez ztráty kytičky. Dvě stereokamery vedle zpětného zrcátka s nízkým rozlišením dělají stejnou práci jako hromady senzorů a radarů v jiných vozech. Fungují. Jen ten otravný hlídač jízdního pruhu musí být pořád vypnutý. Drobná chyba se přesto vloudila. Nějaký vadný kontakt občas EyeSight vypne. Na chvíli. Pak auto poskočí a je zase zpátky. Kdyby se to ale stalo na dálnici v režimu adaptivního tempomatu…

Dobře je za tři

Během testu nám mnohokrát z úst unikla slova „dobře“. Ale to je vlastně v hodnocení známka 3. Tedy takový průměr. Jenže tohle průměr není. Srovnáme-li tohle auto třeba s Audi Allroad nebo Volvem XC70, pak Audi je lakýrka, Volvo standard. Subaru je kousek dál v terénní jízdě. Ale ani na silnici se neztratí. Jasně, provozní hmotnost 1751 kg je cítit, ale příjemné je třeba celkem přímé řízení. Auto jede tam, kam má. Pohon všech kol pomáhá. Spotřeba je v průměru 7,5 l na 100 km.

Foto: LL

Subaru Outback 2.0D Comfort Navi Lineartronic

Takže na místě je známka jedině výborná. Jenže pak je tu ceník. Škoda. Tohle auto stojí 1 079 000 Kč. Prostě prémiová třída. Je levnější než Volvo (a taky výrazně slabší) a určitě levnější než Audi. Srovnávat s nějakými oplastovanými kombajny z koncernu apod. to nejde. Pohled do ceníku odhaluje, že příplatek za variátor je šedesát tisíc korun. To je pecka. Bez něj bychom se tedy obešli. Ale přece jen. Ten milión… Měli jsme se lépe učit. Alespoň na ty dvojky jako Subaru.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1998 ccm, čtyřválec, vznětový
Max. výkon:110 kW
Max. točivý moment:350 N.m
0–100 km/h:9,9 s
Nejvyšší rychlost:192 km/h
Průměrná spotřeba:6,1 l/100 km
Provozní hmotnost:1 751 kg
Poháněná náprava:pohon všech kol
Cena základní verze:939 000 Kč
Cena s testovanou motorizací:1 079 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám