Hlavní obsah

Londýnské a japonské taxíky budoucnosti jsou jako přes kopírák

Víte, jak budou vypadat taxíky v Londýně v roce 2017 a později? Nebudou to žádné stříbrné šípy vznášející se na vzduchovém polštáři. Budou to zase velké černé krabice, tentokrát ale vyráběné Číňany. A nápadně podobně vypadá i JPN Taxi Concept, který pro Japonsko chystá Toyota.

Foto: LTC

LTC TX5

Článek

Londýnské taxíky, známé také jako London Cabs, dostanou nástupce. Bude to zase velká černá krabice, ze které bude velmi dobrý výhled, bude se do ní dobře nastupovat a… Vlastně jinak bude všechno nové.

Nové taxíky s označením TX5 jsou důstojnými nástupci předchozích generací. Přebírají typický tvar karoserie, ale samozřejmě vše je pak zabaleno v mnohem modernějším střihu. Základem je hliníkový prostorový rám, který dostane jako pohonnou jednotku hybridní ústrojí, které dokáže jet i na čistě elektrický pohon. Ale taxík není jediná verze – tenhle základ obklopený kompozitovou karoserií by se měl vyrábět v pěti různých verzích. Taxi je jedna z nich.

Taxi bude mít velké dveře, takže jimi dokáže nastoupit dokonce tělesně postižený na vozíku. Jinak bude v interiéru dokonce šest míst na sedadlech posazených naproti sobě. Samozřejmě že ne všechna sedadla budou plnohodnotná. Základem jsou ta zadní, ta na oddělené přepážce jsou sklopná.

Foto: LTC

Srovnání profilů londýnských taxíků

A kdo bude tenhle vůz vyrábět? Jde stále o firmu London Taxi Company, která však už pěknou řádku měsíců patří čínskému gigantu Geely. Ten do vývoje nového vozu investoval v přepočtu skoro 9,2 miliardy korun.

Japonsko jako přes kopírák

V Japonsku jsou nyní nejrozšířenější taxíky Toyota Crown, tedy velké sedany, které však už dávno nevyhovují požadavkům. A tak Toyota přišla s novým vozem, který zanedlouho představí naživo na japonském autosalonu. Tento JPN Taxi Concept vypadá vlastně jako londýnský cab. Je jen trochu hranatější, má masku jinou a hlavně má pod kapotou hybridní motor, který ovšem v základu spaluje LPG. Bohužel zatím o voze neznáme další podrobnosti. Snad jen to, že i tady se bočními dveřmi dostane člověk dovnitř i na vozíku.

Zbývá jen dodat, že Toyota by ráda dostala tyto taxíky na silnice v roce 2018.

Foto: Toyota

JPN Taxi Concept

Foto: Toyota

JPN Taxi Concept

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám