Hlavní obsah

Auto z titanové slitiny a karbonu představí Číňané

Na srazu automobilové elegance Pebble Beach Concours d’Elegance se představí Icona Vulcano Titanium. Jde o evoluci dva roky starého stejnojmenného konceptu, který by však měl být blíž k výrobě.

Foto: Icona

Icona Vulcano Titanium

Článek

Ačkoli se všude hovoří o tom, že jde o italský projekt, firma Icona sice byla založena v Turíně a tam také sídlí, ale její hlavní stan je v Šanghaji, kde zprostředkovává dovoz italského know-how čínským firmám. A i tenhle vůz by měl být nakonec takovou vizitkou toho, co všechno je čínský konstruktér/dělník schopen vyrobit.

Vulcano je totiž auto, které má poprvé být ze slitiny titanu. Tedy z materiálu, který se používá na exponované části vesmírných raket. Slitina je to pevná, houževnatá, lehká, ale bohužel hodně drahá.

A drahé by mělo být samozřejmě i auto. Aby se to tak nějak vyvážilo, více produkční verze bude kombinovat tuto slitinu s prvky z uhlíkového kompozitu. Díky tomu bude velký sporťák vážit necelých 1600 kg. Není to málo, ale nová verze má mít pod kapotou vidlicový osmiválec o objemu 6,2 litru s přeplňováním. Ano, jde o agregát z Chevroletu Corvette ZR1 a má výkon 670 koní. Ve firmě se prý také uvažuje o navýšení výkonu až na 1000 koní. A stejně, jako je to u Chevroletu, i tady bude síla přenášena na zadní kola.

A co dokáže takové auto? I bez toho tisíce koní by auto mělo zrychlit na stovku pod tři sekundy a maximální rychlost atakuje 350 km/h. Víc se dozvíme na přehlídce.

Reklama

Výběr článků

Načítám