Hlavní obsah

Autem na hory: jak vyzrát na pokuty v zahraničí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní sezóna se pomalu rozjíždí a řada lidí plánuje cestu na sjezdovky v zahraničí. V oblíbených destinacích ale platí jiná pravidla silničního provozu - nemalé pokuty čekají řidiče v Itálii za telefonování, na Slovensku může zase peněženka pěkně prořídnout při nesprávném umístnění GPS navigace.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli porušování pravidel silničního provozu se cesta na hory může značně prodražit. (Ilustrační foto)

Článek

V Německu, Rakousku, Slovensku a Itálii mají velice podobné rychlostní limity jako u nás. V obci tak ve všech vyjmenovaných státech není dovoleno překročit rychlost 50 km/h. Rychlostní limit na dálnicích je stanoven na 130 km/h. Výjimkou je Německo, kde předpisy takovouto rychlost pouze doporučují, ale nijak ji neomezují.

„Rakousko je na rozdíl od České republiky benevolentnější v otázce alkoholu za volantem. Podle místních předpisů může mít řidič se zkušeností dva roky a více až 0,49 ‰ alkoholu v krvi,“ uvedl Michal Zadák, manažer serveru Sauto.cz. „Určitě si ale dávejte pozor, abyste v automobilu byli všichni připoutáni, jinak vám hrozí pokuta až 72 eur,“ dodal.

Alkohol a telefonování

Řidičům, kteří mají oprávnění dva a více let, je dovolený alkohol za volantem také v sousedním Německu. Nesmí však přesáhnout hladinu 0,5 ‰ alkoholu v krvi.

„V Itálii si dejte dobrý pozor na to, abyste během jízdy netelefonovali. Pokuta se může vyšplhat až na 624 eur,“ podotkl manažer.

V sousedním Slovensku zase číhají policisté na řidiče s navigací. „Navigaci má dnes v autě téměř každý. Na Slovensku si však dejte pozor, protože je výslovně zakázáno mít navigaci umístěnou uprostřed předního skla, tedy ve výhledu z vozidla,“ konstatoval Zadák.

Informace o tom, jak jsou na tom jednotlivé státy s povinností zimních pneumatik a cenou dálničních známek, naleznete v následující tabulce.

StátPovinnost zimních pneumatikCena dálničních známek
RakouskoAno, od 1. listopaduNa rok - 2161 Kč; na 2 měsíce - 649 Kč; na 10 dnů - 233 Kč
SlovenskoAno, pokud je na vozovce sníh nebo ledNa rok – 1400 Kč; na 2 měsíce - 400 Kč; na 10 dnů - 285 Kč
NěmeckoAno, při zimních podmínkáchNení potřeba *
ItálieAno, při zimních podmínkáchV Itálii se platí pouze mýtné v závislosti na dopravním prostředku a úseku dálnice.
* Německo o uvedení dálničních známek jedná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám