Hlavní obsah

Připravovaný Koenigsegg Agera One údajně zvládne rychlost 450 km/h

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koenigsegg je malá švédská manufaktura, která vyrábí hypersportovní vozy, jež stanovují světové rychlostní rekordy. Svého času se automobilka Christiana von Koenigsegga pyšnila nejrychlejším autem světa - model CCR se v únoru 2005 rozjel na 388 km/h.

Článek

Doba se od rekordu zkraje roku 2005 ale změnila, díky Bugatti Veyron se povedlo jezdit s produkčním autem rychlostí i přes 400 km/h. V podstatě nesmyslné závody v maximální rychlosti tak nabírají novou dimenzi a cílem pro Švédy je nyní před pár lety neuvěřitelná, v praktickém provozu absolutně nevyužitelná meta – 450 km/h (mimochodem: nejrychlejší veyron umí 431 km/h).

Chystaný model Agera One by podle zákulisních informací Bloomberg Businessweeku měl dosahovat právě výše zmíněné rychlosti.

Hovoří se o zrychlení na 400 km/h za obtížně představitelných 20 sekund.

Pětilitrový vidlicový osmiválec se dvěma turbodmychadly bude použit z modelu Agera, který je v ostřejší verzi R naladěn na 1156 koní. V modelu Agera One ale bude mít ještě víc – 1400 k a stejnou cifru má i pohotovostní hmotnost. Poměr výkonu a hmotnosti je tedy 1:1.

Hovoří se o zrychlení na 400 km/h za obtížně představitelných 20 sekund. Již prodávaná verze R zvládne 0-200 km/h za 7,5 s, Agera One bude ještě rychlejší. O kolik, zatím nebylo zveřejněno.

Vyrobit se má celkem šest kusů popisovaného modelu, začátek výroby je plánován až na konec příštího roku. Zajímavé je, že ačkoliv ještě nebyla zveřejněna prodejní cena, všech šest kusů už má svého budoucího majitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám