Hlavní obsah

Ford představí příští rok v Evropě dva modely na elektřinu

Automobilka Ford Motor Company příští rok uvede v Evropě dva modely na elektrický pohon. Hybridní C-Max Energi a Mondeo Hybrid doplní již nyní nabízený Focus Electric, který se vyrábí v německém Saarlouis.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ford Focus

Článek

Ford je druhý největší výrobce hybridních vozů na světě. V USA, kde automobilka loni prodala přibližně 46 000 elektrifikovaných automobilů, se její podíl v tomto segmentu za rok zečtyřnásobil.

Focus Electric má elektromotor o výkonu 105 kW, vyvine nejvyšší rychlost 137 km/h a na jedno nabití ujede až 162 km.

Mondeo Hybrid kombinuje spalovací motor s elektromotorem a akumulátorem. V elektrickém režimu vyvine rychlost až 136 km/h. Při rozjezdech a v nižších rychlostech využívá elektrický pohon, zatímco při vyšším zatížení vstoupí do hry spalovací motor, který dobíjí akumulátor.

Foto: Ford

Nový Ford Mondeo

První elektrický automobil vyrobil Ford před 100 lety. Šlo o elektrizovanou verzi Fordu Model T, která se ale do sériové výroby nedostala. Společný projekt zakladatele Ford Motor Company Henryho Forda a vynálezce Thomase Edisona, kteří chtěli přivést na svět "levný a praktický elektrický automobil", ztroskotal na tehdejší technické úrovni akumulátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám