Hlavní obsah

Británie by mohla do roku 2018 překonat Francii ve výrobě aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie by mohla v příštích pěti letech předstihnout ve výrobě automobilů Francii, a stát se tak druhým největším výrobcem aut v Evropě. Odhad vychází z předpokladu, že si Británie udrží současný silný růst prodeje a vývozu. Řekl to výkonný ředitel britské součásti německé automobilky BMW Tim Abbott.

Foto: Jaguar

Británie produkuje spíše luxusní modely - Rolls Royce, Jaguar nebo Land Rover.

Článek

Loni se v Británii podle údajů evropského automobilového svazu ACEA vyrobilo zhruba 1,5 miliónu aut, zatímco ve Francii to bylo 1,9 miliónu. Výroba ve Francii ale klesá, hlavně kvůli slabému prodeji velkých místních automobilek Renault a PSA Peugeot Citroën.

Abbott očekává, že výroba v osmi hlavních automobilových závodech v Británii by do roku 2018 mohla stoupnout na dva milióny vozů. Překonala by tak rekord z roku 1972, kdy se v Británii vyrobilo 1,92 miliónu vozů. Největším výrobcem aut v Evropě je Německo, kde se ročně vyrobí zhruba 5,5 miliónu vozů.

Británie také převážnou část produkce vyváží. Loni se podle tamního svazu výrobců aut vyvezlo 82 procent všech vozů.

Reklama

Výběr článků

Načítám