Hlavní obsah

Range Rover Sport zdolal v kategorii SUV nejrychleji slavný Pikes Hill

Novinky, maž
Aktualizováno

Range Rover Sport má na svém kontě z hlediska marketingu zajímavé vítězství. Výrobce se totiž může chlubit tím, že jde o nejrychlejší SUV, které kdy jelo závod na slavný kopec Pikes Peak v Coloradu.

Range Rover Sport na závodě Pikes HillVideo: Land Rover

 
Článek

Range Rover Sport zdolal trať slavného závodu dlouhou 20 km v čase 12 minut a 35,61 sekundy s průměrnou rychlostí 95,23 km/h. Rekord byl měřen a potvrzen organizátory závodu PPIHC (Pikes Peak International Hill Climb).

Z oficiálních stránek pořadatelů závodu ale není jisté, jakých časů dosáhla konkurenční SUV, a to ani v minulých ročnících. Na dotaz Novinek ohledně zajetých časů konkurenčních modelů neuměla odpovědět ani britská centrála Land Roveru. Teoreticky je tedy možné, že RR Sport je první, protože jediné SUV, které kdy závodilo na Pikes Peak.

Foto: Land Rover

Range Rover Sport během závodu Pikes Peak Hill Climb

Foto: Land Rover

Range Rover Sport během závodu Pikes Peak Hill Climb

Rekord byl stanoven modelem Range Rover Sport, který poháněl pětilitrový přeplňovaný osmiválcový zážehový motor o výkonu 510 koní. Jednalo se o standardní provedení, které - aby splnilo bezpečnostní požadavky závodu - mělo ochranný rám a bezpečnostní pásy.

Rekord je z loňska - 9:46 

Land Rover nenechal nic náhodě a za volant posadil jezdce Paula Dallenbacha (45), který se třikrát stal celkovým vítězem slavného coloradského závodu. Speciálně upravené automobilky vyjedou na „kopec“ pod deset minut, aktuální traťový rekord je 9 minut 46,16 s, který zajel minulý rok Rhys Millen v kategorii Time Attack s vozem Hyundai Genesis Coupe.

Range Rover Sport na Pikes Hill (druhé video) Video: Land Rover

Coloradský Pikes Peak je celosvětově nejznámější a pravděpodobně nejobtížnější závod do vrchu. Šotolinová silnice na vrchol měří 20 kilometrů a končí v nadmořské výšce 4300 metrů.

Na řidiče závodu, který se jezdí od roku 1916 (jde o druhý nejstarší motoristický závod ve Spojených státech), čeká celkem 156 zatáček. Závodí zde nejenom automobily, ale i motorky (existuje i kategorie se sajdkárami) nebo čtyřkolky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám