Hlavní obsah

Na trhu se může objevit až deset tisíc zaplavených ojetin

Na trhu s ojetinami by se po povodních v Česku a Německu mohlo objevit kolem deseti tisíc zaplavených vozidel. Autobazary chystají přísnější kontroly při výkupu. Vyplývá to z informací společnosti Cebia a obchodníků s ojetinami.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Letecký snímek zachycující pražskou Libeň při povodních

Článek

U aut, která se při povodních ocitla pod vodou, je podle odborníků vysoká pravděpodobnost závady či selhání některého ze systémů včetně ABS nebo airbagů. Pokud je vozidlo profesionálně připravené na prodej například včetně výměny sedaček, je obtížné zaplavení odhalit. Typickým příznakem je jemné bahno ve skrytých částech interiéru, pod čalouněním, koberečky, v konektorech a podobně, vlhký interiér nebo charakteristický zápach.

"Jakmile se záplavová voda, která obsahuje mimo jiné velmi jemné bahno, dostane dovnitř vozu, zejména ke konektorům, tištěným obvodům či řídicí jednotce, stanou se nefunkčními ihned nebo velmi brzy. To je konec jakéhokoliv moderního vozu," uvedl Aleš Zich ze společnosti Auto AZ Consulting, která se zabývá prověřováním technického stavu ojetých vozidel před koupí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám