Hlavní obsah

Aston Martin ukázal nový V12 Vantage S, jede až 330 km/h

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská automobilka Aston Martin, oblíbená značka filmového agenta Jamese Bonda, představila novou generaci modelu V12 Vantage S. Proti minulé generaci se měnily pouze detaily, zejména díky většímu výkonu zvládne britská novinka rychlost 330 km/h. Mezi sériovými Astony je to historicky druhý nejrychlejší model, po ultimátním One-77.

BEZ KOMENTÁŘE: Aston Martin V12 Vantage SVideo: Aston Martin

 
Článek

Nový Aston se z hlediska designu prakticky nezměnil, je to podobná situace jako u Porsche 911, kde změny u nových generací musíte s malou nadsázkou hledat pod lupou. Vůbec to ale nevadí, protože britské kupé vypadá pořád skvěle.

Opět ho pohání atmosféricky plněný šestilitrový dvanáctiválec s interním kódem AM28, který nově dostal řídící jednotku od firmy Bosch. Proti minulé generaci motoru V12 je patrný nárůst točivého momentu, konkrétně o 50 Nm a 62 koňských sil. Nynější motor produkuje 572 koní (421 kW) a 620 Nm točivého momentu.

Foto: Aston Martin

Aston Martin V12 Vantage S (2013)

Přesnou hodnotu zrychlení 0-100 km/h zatím Aston nesdělil, mělo by to ale být pod čtyři sekundy. Nejvyšší rychlost činí 330 km/h. Manuální převodovka v nabídce nebude, zákazníci se musí spokojit se sedmistupňovou automatickou Sportshift III AMT s možností sekvenčního řazení.

Převodovka mimochodem ušetřila 25 kilogramů hmotnosti, s váhou 1665 kg je ale nová generace lehčí „jen“ o 15 kilogramů.

Foto: Aston Martin

Aston Martin V12 Vantage S (2013)

Foto: Aston Martin

Aston Martin V12 Vantage S (2013)

Nové tlumiče jsou nastavitelné

Nová jsou i desetipaprsková kola, na výběr jsou i polozávodní pneumatiky Pirelli P-Zero Corsa. Standardem jsou tlumiče Bilstein, nastavitelné ve třech režimech – pro modely Vantage je tento typ použit poprvé. Elektronická stabilizace má dva režimy a je plně vypínatelná. Karbon-keramické brzdy Brembo si popisovaný model vypůjčil z modelu One-77.

Foto: Aston Martin

Aston Martin V12 Vantage S (2013)

Cena za nový model zatím nebyla oznámena, Aston zatím neuvedl ani přesné datum zahájení prodeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám