Hlavní obsah

Toyota chce letos vyrobit rekordních 8,79 miliónu vozidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota Motor Corp. plánuje letos celosvětově vyrobit rekordních 8,79 miliónu vozů značek Toyota a Lexus. Příští rok chce výrobu zvýšit na 9,5 miliónu vozů. Řekl to agentuře Reuters člen odborového svazu automobilky, který si nepřál být jmenován.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Toyota

Článek

Loni automobilka vyrobila 8,74 miliónu vozů značek Toyota a Lexus. Celá skupina, která zahrnuje i značky Daihatsu Motor a Hino Motors, vyrobila 9,91 miliónu vozů.

V samotném Japonsku má výroba letos činit 3,02 miliónu vozů a příští rok tři milióny vozů. Toyota se tak bude držet svého slibu, že hodlá na domácím trhu udržet výrobu na nejméně třech miliónech vozů. Odboráři obdrželi údaje o výrobě od automobilky při jednání o mzdách.

Toyota již dříve uvedla, že neplánuje v příštích třech letech výstavbu nových továren, vyjma jedné, jejíž vznik oznámila již dříve. Místo toho chce zvýšit výrobu plným využitím kapacity současných továren.

Automobilka loni získala zpět pozici největšího světového prodejce automobilů. Společnost zvýšila odbyt o 22,6 procenta na rekordních 9,75 miliónu vozů, a výrazně tím překonala americkou General Motors i německý Volkswagen. Letos chce Toyota prodat 9,91 miliónu vozů. V prodeji jsou zahrnuty i vozy dceřiných firem Daihatsu a Hino, bez těchto firem se prodej vozů Toyoty zvýšil o 22,8 procenta na 8,72 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám