Hlavní obsah

Seat ukázal třídveřovou verzi leonu se zkráceným rozvorem

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský Seat se pochlubil sportovněji laděnou verzí leonu. Třídveřové provedení má rozvor náprav zkrácený o 35 mm, jinak tvarovaná zadní okna a samozřejmě i větší dveře. Technický základ je nicméně stejný jako u pětidveřové verze.

Foto: Seat

Seat Leon SC (2013)

Článek

V porovnání s pětidveřovým Leonem je rozvor nového Leonu SC (Sports Coupé) kratší o 35 milimetrů. Délka vozu tak činí 4,23 metru, a přestože by Seat patrně chtěl Leon SC prezentovat jako samostatný model, jde pouze o jinou karosářskou verzi s totožnou technikou.

Bez zajímavosti není, že pro Leon SC jsou v příplatkové výbavě k dispozici světlomety s diodami LED pro všechny osvětlovací funkce. Mimochodem, zavazadlový prostor s objemem 380 litrů má stejný objem jako u pětidveřové varianty, praktičnost je však logicky nižší než u „pětidvířka“.

Foto: Seat

Seat Leon SC (2013)

V nabídce výhradně čtyřválce

V nabídce jsou výhradně čtyřválcové motory s přímým vstřikováním paliva a přeplňováním. Jde o motory s obchodním označením TDI a TSI se zdvihovým objemem od 1,2 do 2,0 litru. Motor 1.6 TDI dosahuje nejvyššího výkonu 77 kW (105 k) a maximálního točivého momentu 250 Nm. K dispozici je dále 2.0 TDI – s výkonem 110 kW (150 k) a točivým momentem 320 Nm.

Benzínové motory zahrnují 1.2 TSI ve dvou verzích - 63 kW (86 k) nebo 77 kW (105 k). Dále je v nabídce 1,4 TSI - 90 kW (122 k) a točivý moment 200 Nm. K dispozici je i verze téhož motoru s výkonem 103 kW (140 k) a 250 Nm.

Vrcholem je čtyřválec 1.8 TSI - 132 kW (180 k) a 250 Nm; ten se ale bude nabízet až později stejně jako 1.6 TDI s výkonem 66 kW (90 k).

Foto: Seat

Seat Leon SC (2013)

Konstrukce podvozku je stejná jako u již prodávané pětidveřové verze. Vpředu je náprava se vzpěrami McPherson uložená v pomocném rámu, zatímco varianty s motory o výkonu až 110 kW (150 k) mají vzadu konstrukčně jednodušší vlečená ramena spojená torzní příčkou. Silnější motorizace mají zadní víceprvkovou nápravu, kterou měly dřívější modely standardně pro všechny verze. Je to stejná situace jako v případě třetí generace Škody Octavia, respektive VW Golf a Audi A3.

Foto: Seat

Seat Leon (2012)

Foto: Seat

Seat Leon SC (2013)

Převodovky jsou v nabídce celkem čtyři v závislosti na konkrétní motorizaci: pětistupňová nebo šestistupňová manuální převodovka a dále dvouspojkové automatické DSG se šesti nebo sedmi rychlostními stupni. Výkon se u všech verzí přenáší na přední kola.

Světovou premiéru si novinka odbude na nadcházejícím ženevském autosalonu. Cenu zatím automobilka nezveřejnila.

Foto: Seat

Seat Leon SC (2013)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám