Hlavní obsah

EU chce povinné ABS pro většinu motocyklů

Protiblokovací brzdný systém ABS má být v Evropské unii povinný pro všechny nové motorky. Nová pravidla schválili poslanci Evropského parlamentu. Brzdný systém mají mít motocykly o objemu nad 125 kubických centimetrů. Výrobci skútrů a dalších slabších motorek se budou moci rozhodnout, jestli ABS namontují či nikoliv.

Článek

V EU jezdí asi 30 miliónů motocyklů, skútrů a mopedů. Na dopravě se podle nizozemského europoslance Wima van de Campa v minulých letech podílely asi dvěma procenty, na svědomí ale měly 16 procent smrtelných úrazů při nehodách.

Poslanci také schválili nové lhůty, od kterých mají některé typy dvou- a tříkolých vozidel splňovat emisní limity. Nové silné motocykly by tak měly splňovat druhou nejpřísnější úroveň výfukových zplodin v EU (Euro 4) od roku 2016 a mopedy od roku 2017. Všechny nové motorky navíc budou muset být vybaveny automatickým zapínáním světel.

Nařízení, které Evropská komise navrhla před dvěma lety, se má vztahovat pouze na nová dvou- nebo tříkolová vozidla a motokáry prodávané od roku 2016. Nové opatření ještě musí schválit členské státy.

Europoslanci o podobě schváleného textu jednali se zástupci Kypru, který v nynějším půlroce předsedá EU. Souhlas vlád EU by tak mohl být formalitou.

Anketa

Mají mít motocykly nad 125 ccm povinně ABS?
Ano
24,2 %
Ne
75,8 %
Celkem hlasovalo 3334 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám