Hlavní obsah

Brazílie táhne, také Kia zde uvažuje o výstavbě nové továrny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejská automobilka Kia Motors uvažuje o výstavbě nové továrny v Brazílii. Reaguje tak na prudký nárůst daně na dovážené automobily, který tlačí dolů její prodej na brazilském trhu. Uvedl to šéf brazilských aktivit společnosti José Luiz Gandini.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Kia nyní předpokládá, že její prodej v Brazílii v letošním roce klesne na zhruba 50 000 vozů z loňských 77 000 vozů. Automobilka přitom původně počítala s nárůstem prodeje na 100 000 vozů. Za poklesem prodeje podle ní stojí nárůst daně na automobily vyrobené v zahraničí o 30 procentních bodů. "Lidé se ptají, proč je auto tak levné ve Spojených státech a tak drahé v Brazílii," upozornil Gandini.

Zvýšení daně má za úkol ochránit brazilský automobilový průmysl. Brazílie je největší ekonomikou v Latinské Americe a čtvrtým největším automobilovým trhem na světě. Představuje významné odbytiště pro řadu předních automobilek, například pro italskou společnost Fiat či německou firmu Volkswagen.

Guvernér brazilského státu Santa Catarina Raimundo Colombo o víkendu uvedl, že německá automobilka BMW vybuduje v jižní Brazílii montážní závod a bude do něj investovat kolem 500 miliónů dolarů (9,5 miliardy korun).

Kia je dceřinou společností největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor. Společně tvoří pátou největší automobilovou skupinu na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám