Hlavní obsah

Audi představilo A3 v praktičtější verzi kombi

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařížský autosalon má virtuálně prozrazenu další z desítek světových premiér, tentokráte jde o praktičtější verzi Audi A3. Model s názvem Sportback je pětidveřovým kombi, v Česku začne prodej v únoru příštího roku.

Foto: Audi

Audi A3 Sportback (2012)

Článek

Nové Audi A3 Sportback má o 35 mm delší rozvor náprav než třídveřová verze. Na délku měří karosářská verze 4310 mm, je široká 1780 mm a vysoká 1425 mm. Zavazadlový prostor má v základní konfiguraci objem 380 litrů, což je na kombi spíše horší hodnota.

Audi nabízí pro A3 Sportback 13 barev karoserie - tři nemetalické laky, osm metalických odstínů a dvě perleťové barvy. Audi oznámilo i exteriérový sportovní paket S line. Litá kola mají rozměr 16, 17 nebo 18 palců.

Foto: Audi

Audi A3 Sportback (2012)

Stejně jako u nového golfu, i A3 má díky nové platformě MQB nižší hmotnost až o 90 kilogramů. Stejnou dietu dostala i nová octavia, která už je prakticky hotová a poprvé se ukáže ještě před koncem roku. Hmotnost se ušetřila díky jinému typu oceli na skeletu karoserie, dílem také využitím hliníku (kapota motoru, blatníky aj.).

Mimochodem, součinitel aerodynamického odporu vzduchu cx má hodnotu 0,30 (u minulé generace 0,32). Myslelo se i na chodce, při srážce se kapota o několik centimetrů nadzdvihne pyrotechnickým zařízením, které údajně ztlumí srážku.

Foto: Audi

Audi A3 Sportback (2012)

Celkem bude sedm motorů

Zpočátku budou pro A3 Sportback v nabídce jenom tři motory, později se nabídka rozšíří o dva vznětové a dva zážehové agregáty. Vrcholem bude 1.8 TFSI s výkonem 180 koní (132 kW). Všechny motory jsou spojené se šestistupňovými manuálními převodovkami nebo dvouspojkovými převodovkami s šesti nebo sedmi převodovými stupni. Silnější motorizace mohou být za příplatek s pohonem všech čtyř kol, standardně se výkon přenáší na kola přední nápravy.

Přední náprava je v porovnání s předchůdcem posunuta o 40 milimetrů dopředu, což snížilo i převis karoserie. Všechny motory jsou skloněny o 12 stupňů dozadu. Přední náprava je typu McPherson s trojúhelníkovými příčnými rameny, zadní náprava je čtyřprvková. V případě sportovního podvozku je světlá výška snížena o 15 nebo 25 mm.

A3 Sportback se začne v Česku prodávat od února 2013. Cena začíná na částce 550 000 korun (1.2 TFSI, v nabídce nebude od začátku).

Foto: Audi

Audi A3 Sportback (2012)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám