Hlavní obsah

Zisk ruských automobilek AvtoVAZ a GAZ loni prudce vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské automobilky AvtoVAZ a GAZ v loňském roce znásobily zisk. Čistý zisk největšího ruského výrobce osobních aut AvtoVAZ se loni více než zdvojnásobil na 6,7 miliardy rublů (4,3 miliardy Kč). Zisk největšího místního výrobce dodávek GAZ pak vzrostl čtyřnásobně na 8,5 miliardy rublů (5,4 miliardy korun).

Foto: Lada

Lada Granta (2011)

Článek

AvtoVAZ vyrábí automobily značky Lada a majoritní podíl v něm mají brzy získat francouzský výrobce vozů Renault a jeho japonský partner Nissan. Renault již v AvtoVAZu vlastní čtvrtinový podíl. Příjmy AvtoVAZu loni stouply o 27 procent na 175,1 miliard rublů, hlavně díky rostoucí poptávce po vozech Lada. Podle dřívějších údajů prodej automobilky loni stoupl o 12 procent na 634 000 vozů.

Příjmy firmy GAZ, kterou kontroluje ruský miliardář Oleg Děripaska, loni stouply o 37 procent na 132,4 miliardy rublů. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) stouply o 64 procent na 13,97 miliard rublů.

Společnost GAZ se loni dohodla na spolupráci s německým automobilovým koncernem Volkswagen. Firmy v červnu podepsaly smlouvu o výrobě vozů Škoda a Volkswagen v továrně automobilky GAZ v Nižním Novgorodu. Produkce by měla dosáhnout 110 000 vozů ročně a zahrnovat modely Volkswagen Jetta, Škoda Octavia a Škoda Yeti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám