Hlavní obsah

Hyundai odhalil svůj první elektromobil

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejská automobilka představila svůj první elektromobil, který technicky vychází z malého modelu i10. Automobil s názvem BlueOn je napájený lithium-polymerovými akumulátory o kapacitě 16,4 kWh a jde o plnohodnotný elektomobil, protože vozidlo není vůbec poháněno klasickým spalovacím motorem.

Článek

BlueOn je dlouhý 3585 mm, šířka je 1595 mm a výška 1540 mm. Vůz je vybaven elektromotorem napájeným lithium-polymerovými akumulátory o kapacitě 16,4 kWh. BlueOn má nejvyšší výkon 61 kW s maximálním točivým momentem 210 Nm. Jde o plnohodnotný elektomobil, protože vozidlo není poháněno ještě klasickým spalovacím motorem.

BlueOn dokáže na jedno nabití ujet až 140 km. Nabíjet lze dvěma způsoby: první používá domácí elektrickou zásuvku na 220 V, rychlodobíjení probíhá ze sítě 380 V. Z domácí sítě se akumulátory dobijí během šesti hodin. Metodou rychlodobíjení lze akumulátory nabít na cca 80 % maximální kapacity během 25 minut.

Hyundai BlueOn dosahuje nejvyšší rychlosti 130 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne za 13,1 s. BlueOn je také vybaven systémem VESS (Virtual Engine Sound System), který vytváří umělý zvuk napodobující motor, aby chodci automobil slyšeli.

Automobilka Hyundai údajně investovala přibližně 40 miliard wonů (cca 665 miliónů korun) do vývoje vozu BlueOn. Ten vychází z z malého hatchbacku Hyundai i10. Hyundai plánuje v příštím roce zahájit zkušební výrobu a do konce roku 2012 dodat na trh přibližně 2500 elektrických vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám