Hlavní obsah

Školní autobus s pohonem z nadzvukové stíhačky má jet až 560 km/h

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žluté školní autobusy, které lze vidět ve Spojených státech, nepatří zrovna mezi rychlé dopravní prostředky. Pokud je ale autobus poháněn tryskovým motorem z nadzvukové stíhačky, začnou se dít věci.

Článek

O pohon se stará motor GE J-79 z nadzvukového stíhacího letounu McDonnell F-4 Phantom II. Jeho výkon je v autobusu těžko uvěřitelných 42 000 (!) koní. Teoreticky je možné jet s tímto dopravním prostředkem rychlostí 560 km/h, ale to je pouze teoretická hodnota. Jednak by to bylo dost nebezpečné, za druhé použité komponenty určitě nejsou otestovány na tak extrémní rychlost.

Jinak praktičnost autobusu poněkud utrpěla, kvůli zástavbě motoru jsou uvnitř jenom tři místa pro posádku. Při plném plynu šlehají z ohromné „roury“ v zadní části dvacetimetrové plameny.

Američan Paul Stende z Indianopolis postavil tryskový autobus ze dvou důvodů: zaprvé aby pobavil obecenstvo a za druhé, aby odradil mládež od braní drog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám