Hlavní obsah

Kampaň Domluvme se má odradit mladé řidiče od jízdy v opilosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesvědčit mladé návštěvníky letních festivalů, aby nesedali za volant po požití alkoholu, si klade za cíl kampaň ministerstva dopravy s názvem "Domluvme se!". Od 9. července do 28. srpna se s ní mohou seznámit účastníci například na festivalech České hrady, Benátská noc, Sázava Fest a Moravské hrady. Kampaň se v ČR koná už čtvrtým rokem a jejím cílem je oslovit co nejvíce mladých lidí.

Sport série Nemyslíš, zaplatíš nabádající k používání autosedačekVideo: BESIP

 
Článek

"Pokud jedete za zábavou autem, domluvte se, kdo bude řídit a nebude pít alkohol," zní slogan kampaně. Podle týmu Domluvte se! jsou právě tito mladí lidé problémovou skupinou řidičů. "Noční návraty mladých z letních akcí, diskoték a zábav s alkoholem za volantem jsou dlouhodobý problém," řekl ČTK odborník na dopravu Jaroslav Hořín s tím, že jde o dobrý nápad, jak využít letních open air festivalů a oslovit zde velkou část mladé populace.

Kampaň by měla mladé řidiče přesvědčit, aby nesedli opilí za volant. Radí jim, aby si zvolili jednoho, kdo nebude celý večer pít a pak odveze přátele domů. Na festivalech, kam tým Domluvme se! zavítá, si například zájemci mohou zjistit svou aktuální hladinu alkoholu i získat informace o nebezpečí alkoholu za volantem.

Schopnost odbourat alkohol závisí na mnoha faktorech

Podle odborníků na dopravu závisí schopnost těla zpracovávat alkohol na věku, váze a pohlaví. Organismus odbourává alkohol rychlostí asi pět (žena, 60 kilogramů) nebo osm (muž, 80 kilogramů) gramů za hodinu. Podle odhadu může i jedna sklenička alkoholu snížit reakci řidiče až o dvacet procent. Pod vlivem alkoholu například řidiči podhodnocují rychlost nebo vzdálenost jiných vozů, přeceňují své schopnosti či špatně vidí.

V ČR stoupal v minulých letech počet obětí nehod pod vlivem alkoholu, proto policisté od počátku roku přistoupili k povinným dechovým zkouškám. Za prvních pět měsíců letošního roku pak evidují statistiky 17 mrtvých při kolizích pod vlivem alkoholu, vloni jich bylo 47.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám