Hlavní obsah

Co zkontrolovat při jarní přípravě automobilu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima je už v naší domovině minulostí, je tedy čas připravit auto na jarní sezónu. Na co je dobé se při kontrole zaměřit poradí následující článek.

Foto: Profimedia.cz

Importéři nabízejí cenově výhodné prohlídky. Ilustrační foto

Článek

Zimní období je náročné nejenom pro řidiče, ale i pro jeho automobil. První vhodnou činností po přezutí na letní pneumatiky je umytí vozu v myčce, aby se odstranily nečistoty, zbytky posypových materiálů a podobně. Dobré je v myčce vybrat kompletní program, který umyje i podvozek.

Na litá kola existují speciální přípravky, které kola důkladně vyčistí; použitá chemie je však poměrně agresivní, je tedy nutné následně kola dobře opláchnout vodou. Dobré je také navoskovat karoserii – opět existuje nepřeberné množství přípravků, které lze běžně koupit i na čerpacích stanicích nebo v obchodech s autodoplňky.

Nezapomeňte vyčistit také skla, a to z obou stran. Zkontrolujte stěrače, je nutné aby stíraly rovnoměrně po celé ploše (náhradní stěrače stojí kolem 200 – 500 korun podle velikosti a kvality). Dobré je také doplnit kapalinu do ostřikovačů.

Importéři nabízejí cenově výhodné prohlídky

Většina prodejců automobilů nabízí jarní prohlídku v cenové relaci za sto až dvě stě korun, technik prohlédne díly, které v zimě nejčastěji trpí, zákazník platí obvykle pouze doplnění chybějících provozních kapalin.

Obvyklá prohlídka se zaměřuje na kontrolu podvozku, těsnosti a stavu chladicí soustavy, množství kapaliny v chladicí soustavě, množství motorového oleje, přezkoušení stavu brzdové kapaliny, kontrolu stavu akumulátoru, osvětlení, závěsů a zámků dveří.

Pokud máte ve vašem voze klimatizaci, rozhodně je dobré nechat překontrolovat její náplň a případně ji vyměnit či dezinfikovat. V klimatizacích se usazují pachy, bakterie či plísně, pravidelná kontrola (a případná výměna) je proto nezbytná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám