Hlavní obsah

Hyundai Sonata dostane nový čtyřválec s výkonem 278 koní

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hyundai má nový benzínový dvoulitr, jenž nabídne 278 koní. Postupně se nový agregát objeví ve čtyřech modelových řadách korejského výrobce, první bude nová Sonata.

Článek

Nová Sonata je prvním vozem Hyundai, který používá jak techniku přímého vstřikování benzinu, tak přeplňování turbodmychadlem. Nové zážehové motory GDI budou celkem k dispozici ve čtyřech modelových řadách.

Dvoulitrový zážehový čtyřválcový motor, přeplňovaný turbodmychadlem s technologií twin-scroll, dosahuje v Sonatě pro modelový rok 2011 největšího výkonu 204 kW (278 k) při 6000 otáčkách a maximálního točivého momentu 365 Nm od 1800 do 4500 otáček.

Turbodmychadlo twin-scroll má dva přívodní kanály pro výfukové plyny oddělené stěnou, přičemž proudění výfukových plynů v obou kanálech je regulováno obtokovým ventilem.

Podle předběžných údajů spotřebuje Sonata 2.0T 10,7 l/100 km ve městě a 6,9 l/100 km mimo město (norma EPA).

Turbodmychadlo Twin-Scroll
Turbodmychadlo Twin-Scroll funguje stejně jako klasické turbodmychadlo, je ale rozděleno na dvě části. Každou část plní jedna dvojice válců. Toto řešení přispívá ke zvýšení účinnosti turba při nízkých otáčkách motoru. Tím je výrazně potlačen tzv. turboefekt, tedy zpožděná reakce turbodmychadla na sešlápnutí plynového pedálu. Výsledkem je mimořádná pružnost maloobjemového motoru.
zdroj: autolexicon.net

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám