Hlavní obsah

Švédský designér převlékl klasické Volvo do moderního kabátu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mattias Vöcks je designérem ve švédské automobilce Koenigsegg. Práce mu je očividně koníčkem, protože mimo pracovní dobu dělal na svém vlastním projektu - autě s moderní technikou, ale designem, jenž odkazuje na Volvo P1800 ze šedesátých let. Pod kapotou je upravený motor z Volva s výkonem 600 koní.

Článek

Volvo P1800 je klasické sportovní kupé; švédská automobilka jej navrhla v roce 1957. Charakteristická se pro toto auto stala dlouhá přední kapota, ne nepodobná americkým sportovním vozům. Volvo P1800 se málem ani nezačalo vyrábět, výrobce přesvědčil až velký zájem veřejnosti po zveřejnění fotek prototypů.

Verze pojmenovaná Vox Volvo P1800 na design kupé ze šedesátých let přímo navazuje. Základní tvar je podobný, liší se v několika detailech. Upravena byla aerodynamika; v zadu jí pomáhá difuzor, vepředu byl upraven tvar kapoty.

Technika ukrytá pod kapotou je moderní, na jakém základě auto postaveno nicméně autor nesdělil. Pohon má na starost 4,4 litrový osmiválec, který Volvo používá ve vrcholných verzích svých modelů. V tomto případě došlo ještě na sérii úprav a výsledkem je výkon 600 koňských sil. Převodovka je manuální a má šest stupňů. Výkon se přenáší na zadní kola; údaje o zrychlení či maximální rychlosti nejsou k dispozici.

Podle britského časopisu Auto Express je reálná šance na omezenou sérii popisovaného vozu. Zájemce by si určitě tento zajímavě vypadající automobil našel a to i přesto, že případná prodejní cena zatím nebyla zveřejněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám