Hlavní obsah

Toyotě klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 28 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské automobilce Toyota Motor se snížil čistý zisk za první finanční čtvrtletí o 28 procent na 353,7 miliardy jenů (50 miliard Kč). Pokles byl ale mírnější, než se očekávalo, protože analytici odhadovali zisk na 319 miliard jenů. Výsledek loňského prvního čtvrtletí byl navíc pro Toyotu rekordní.

Článek

V čistém výsledku Toyoty se projevily silný kurz jenu a slabý odbyt ve Spojených státech. Provozní zisk, který nezahrnuje příjmy z Číny, klesl o 39 procent na 412,6 miliardy jenů. Tržby za čtvrtletí klesly na 6,2 biliónu jenů se ztrátou 4,7 procenta.

Předpověď výsledků na celý rok ponechala Toyota beze změny. Ve zprávě ale připomíná, že půjde o nejtěžší rok z poslední doby. Zatímco prodej aut v Číně, Rusku a na Blízkém východě roste proti očekávání rychleji, na trzích v Severní Americe, západní Evropě a Japonsku zažívají automobilky nepříjemné chvíle.

Na výsledky hospodaření dolehl pokles prodeje, slabý kurz dolaru a vysoké materiálové náklady.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota vybaví hybridní Prius solárními panely

Japonská automobilka Toyota plánuje instalovat do svého hybridního modelu Prius solární panely, které by poháněly klimatizaci v autě. Píše o tom japonský list...

Toyota v prodeji překonala General Motors

Japonská automobilka Toyota v prvním pololetí předstihla v prodeji amerického konkurenta General Motors, se kterým soupeří o titul největšího výrobce...

Výběr článků

Načítám