Hlavní obsah

General Motors uzavře v Severní Americe čtyři továrny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka General Motors uzavře čtyři továrny na výrobu nákladních a sportovně-užitkových vozů ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku. Firmu k tomuto kroku přiměl nárůst cen pohonných hmot, který přesunul zájem spotřebitelů na menší, úspornější vozy.

Článek

Generální ředitel automobilky Rick Wagoner dodal, že GM také zvýší počet směn ve dvou továrnách, které vyrábí oblíbenější modely automobilky. Správní rada také schválila, že GM začne vyrábět v továrně v Ohiu menší model Chevroletu a v Detroitu elektrický vůz Chevy Volt, který by se měl v autosalonech objevit v roce 2010. GM také uvažuje o další budoucnosti značky Hummer a možná ji nabídne k prodeji.

Rozhodnutí o uzavření továren ovlivní v každé z továren zhruba 2500 zaměstnanců. Přesné číslo zatím podle Wagonera není známé. Mnoho z nich bude moci přejít na jiné pracovní místo. GM minulý týden oznámil, že 19 000 zaměstnanců přijalo nabídku dobrovolného odchodu za odstupné. Na tato místa budou moci případně zaměstnanci z uzavřených továren přejít.

:. Automobilka Hummer možná bude na prodej. (Foto: Hummer)

Wagoner také varoval, že firma plánuje ještě další změny. Kvůli uzavření továren a přesunu výroby na menší vozy bude muset učinit změny ve výrobě motorů, převodovek a dalších součástek.

Rozhodnutí ušetří firmě od roku 2010 zhruba jednu miliardu dolarů (16 miliard Kč). Spolu s dalšími předchozími opatřeními se celkové roční náklady GM sníží až o 15 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám