Hlavní obsah

Počet aut se do roku 2050 více než zečtyřnásobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet automobilů ve světě se do roku 2050 více než zečtyřnásobí na 2,9 miliardy vozů. Předpověděl to generální ředitel automobilek Renault a Nissan Carlos Ghosn. Upozornil, že tento vývoj si vyžádá motory s nulovými emisemi.

Článek

Domnívám se, že do roku 2050 bude ve světě 2,9 miliardy vozů, z toho minimálně dvě miliardy v zemích, kde nyní nejsou skoro žádná auta," řekl Ghosn. V současnosti je ve světě zhruba 650 milionů osobních vozů.

Ghosn dále uvedl, že podle studie společnosti Goldman Sachs budou za růstem počtu automobilů stát zejména rozvíjející se země v Asii, Jižní Americe a Africe.

Firmy Renault a Nissan nyní podobně jako další automobilky pracují na palivových článcích. Ty využívají reakce vodíku s kyslíkem k výrobě elektrické energie, která pak pohání automobil. Tento proces neprodukuje žádné emise kromě vody.

"Musí existovat auto s nulovými emisemi," řekl Ghosn. Předpověděl rovněž konsolidační vlnu v automobilovém průmyslu a příchod nový hráčů ze zemí, jakou jsou Čína a Indie. "Indie bude mít automobilový průmysl na úrovni, jakou nyní máme ve Spojených státech," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA klesají prodeje nových automobilů

Pokles amerického automobilového trhu pod vlivem drahého benzínu a obav z recese se v březnu dále prohloubil. Prodej osobních a lehkých užitkových vozů...

Prodej nových aut v Česku roste

Podle statistik Sdružení dovozců automobilů (SDA) se oproti loňsku zvýšil prodej osobních aut o bezmála desetinu. Trhu stále dominuje tuzemská Škoda Auto.

Výběr článků

Načítám