Hlavní obsah

Slavná "vejtřaska" slaví 55. narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z bran továrny Praga v pražských Vysočanech vyjela před 55 lety, 2. dubna 1953, první sériově vyrobená "vejtřaska". Terénní nákladní automobil s oficiálním označením Praga V3S (vojenský třítunový speciál) vznikl za necelé dva roky od zadání vývoje pro československou armádu

Článek

Československá armáda v té době postrádala lehké vozidlo, schopné poradit si i v tom nejtěžším terénu. Konstruktéři tehdy asi netušili, že jejich výtvor bude ve vojenských garážích i po půlstoletí - na nástupce populární "vejdy" totiž Armáda ČR stále čeká.

Konstrukce "véesky", jak se autu také přezdívá, sice vycházela ze sovětských zilů či amerických studebakerů, český konstrukční tým ale navrhl řadu vlastních vylepšení. Důležité jsou třeba redukce v nábojích kol, které zvyšují světlou výšku vozu a tedy jeho průchodnost terénem. Brodivost vodou byla například jeden metr.

Daní za výborné terénní vlastnosti je ale pohodlí. Automobil je hlučný a jeho řízení vyžaduje "celého muže" - pragovka má sice poměrně výkonné vzduchové brzdy, chybí jí ale posilovač řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám