Hlavní obsah

Papež má další Mercedes, tentokrát kabriolet

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší hlava katolické církve papež Benedikt XVI. si nežije vůbec špatně. V užívání má velkou flotilu automobilů, které nyní doplnil i Mercedes-Benz G500 ve zcela otevřeném provedení.

Foto: jalopnik, Novinky

Papežský Mercedes-Benz G500

Článek

Dva roky trvalo Mercedesu, než vytvořilo tento speciální vůz, který bude v permanenci. Každou středu, pokud budě pěkně, poveze papeže na svatopeterské náměstí na svatou mši. Automobil je k tomu speciálně upraven. Jeho vyztužená karoserie nemá vůbec střechu a i čelní sklo je sklápěcí. Papež do vozu nastupuje přes červené schůdky. Při jízdě může ve voze stát, jelikož jsou zde madla, kterých se může za jízdy držet. Samozřejmě, že je zde i sedačka, když hlavu církve postihne únava.

Základem běloskvoucího vozu je „šedesátník“ Mercedes-Benz G500 s pětilitrovým osmiválcem o výkonu 218 kW při 5500 ot./min. V zahraničních médiích se už rozjela debata, jestli je dobře, že při globálním oteplování a zpřísňování limitů emisí jezdí papež v tak neekologickém voze.

Papež je spjatý s Mercedesem

V papežské automobilové flotile dnes působí několik druhů vozidel. Nedávno darovala švédská značka Volvo svůj model XC90 s panensky bílým interiérem a temně černou karoserií, v garážích však stojí i Lancie, Alfa Romeo či Cadillac. Perličkou v autoparku je však nedávno darovaný traktor od firmy Fiat.

Ovšem stálým dodavatelem „papamobilů“ je Mercedes-Benz. Benedikt XVI. dnes může využívat model řady M, S a dvě „géčka“. To první známe i z Čech, když tehdy ještě papež Jan Pavel II přijel na návštěvu. jedná se o velmi známý vůz s pancéřovaným zasklením za kabinou řidiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám