Hlavní obsah

Motorky již mohou na slovenských dálnicích jezdit 130 km/hod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Motocyklisté budou moci uhánět po slovenských dálnicích zcela legálně stejně rychle jako auta, tedy "stotřicítkou". V pátek schválená novela silničního zákona má platit od 1. srpna a nově ukládá motoristům povinnost zimního obutí jejich automobilů.

Článek

Proti dosud povinnému omezení rychlosti na "devadesátku" i pro stroje schopné uhánět trojnásobnou rychlostí, motorkáři několikrát demonstrovali ostentativně pomalou jízdou, která vedla k mohutným dopravním zácpám.

Zákonodárci rovněž rozhodli, že motoristé budou muset povinně obouvat své miláčky do zimních pneumatik, a to v období od 15. listopadu do 15. března.

:. ANKETA: Měla by být povinnost zimního obutí automobilů uzákoněna i v České republice? Hlasujte v anketě na konci článku.

Na Slovensku v současnosti slouží motoristům zhruba 300 kilometrů dálnic. Jde zejména o dálnici z Bratislavy do České republiky a z metropole na sever země až po obec Ladce.

Jak je to u nás?

V České republice smí jet řidič motocyklu mimo obec rychlostí nejvýše 90 kilometrů za hodinu, na dálnici a silnici pro motorová vozidla rychlostí nejvýše 130 kilometrů za hodinu. Povinnost jezdit v zimě jen na zimních pneumatikách v ČR uzákoněna není.

Anketa

Měla by být povinnost zimního obutí automobilů uzákoněna i v České republice?
ano
69,4 %
ne
30,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 409 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám