Hlavní obsah

EcoJet - turbína, kola a řepkový olej

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Americe není nic nemožné. Tak třeba soukromý konstruktér Jay Leno si řekl, že postaví ekologický supersport. Oslovil společnost General Motors, společnost Honeywell a několik dalších společností a postavil opravdu zvláštní vůz.

Článek

Automobily s palivovými články jsou dnes už nudné. Proč se "mordovat" s technologií, na které pracuje desítka dalších automobilek a přitom jí nelze využít na vysokovýkonný pohon. Tak proč nezkusit ekologické palivo jako je řepkový olej?

JayLeno ale zaujal všechny spolupracující firmy něčím jiným - výstava tuningových specialit SEMA (severoamerická obdoba evropského Essenu) spolkne všechno, ale zaujmout musí už opravdová pecka. Tou je pohonná jednotka nad zadní nápravou. V hliníkovém rámu napojená na automatickou převodovku z Corvetty Z06 je totiž turbína Honeywell LT-101, která dokáže řepkový olej spalovat. Výkon je 650 koní, tedy 478 kW, které však asi nabídnou maximální otáčky i za hranicí maximálně vytočeného motoru Formule.

Jay Leno ke svému vozu pronesl: "Kdo se bude ptát na maximální rychlost? Kdo se bude zajímat o zrychlení? Když uslyšíte za zády zvuk letadla, zapomenete na všechno."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám