Hlavní obsah

Poslanci odvolali ředitelku VZP Musílkovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci na úterní mimořádné schůzi odvolali ředitelku Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřinu Musílkovou. Pro její odchod zvedli ruku poslanci ČSSD a KSČM. Musílková by ve funkci měla skončit ještě v úterý. V tajném hlasování zvolili poslanci jejím nástupcem Josefa Čekala.

Článek

Pro odvolání hlasovalo 101 poslanců ze 174 přítomných. Schůzi svolali jen proto, aby Musílkovou odvolali a zvolili nového šéfa pojišťovny.

Přinutit ředitelku k rezignaci se snažil ministr zdravotnictví David Rath, podle něhož může za jedenáctimiliardový dluh pojišťovny.

Musílková v listopadu oznámila, že v lednu z čela VZP odejde, protože je na ni a její rodinu vyvíjen velký nátlak. V průběhu prosince si to ale rozmyslela. Zákon prý říká, že pojišťovnu může řídit pouze osoba zvolená Sněmovnou: kdyby odešla, řídil by pojišťovnu někdo, kdo tuto podmínku nesplňuje.

Ředitelka by si jako odchodné měla odnést asi dva milióny korun. [celá zpráva]

Nástupcem asi Čekal

Poslanci odpoledne rozhodli o tom, že se dosavadním ředitelem VZP stane nynější člen týmu nuceného správce a šéf pražské pobočky pojišťovny Josef Čekal. Večer ho do funkce zvolili nastálo.  Zvedlo pro něj roku 100 ze 167 zákonodárců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám