Hlavní obsah

Kam na výlet v západních Čechách? Možností je spousta, stačí si vybrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní část naší republiky nabízí velké množství aktivit pro jednotlivce i rodiny s dětmi. Přírodní památky, lázeňská města a jejich léčivé prameny, muzea. Sami si můžete zvolit aktivitu, která vám bude vyhovovat nejvíce. V Karlovarském kraji se nachází známý lázeňský trojúhelník, který tvoří Karlovy Vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně.

Foto: Profimedia.cz

Karlovy Vary

Článek

1. Karlovy Vary: krása lázeňského města obklopená přírodou

Karlovy Vary se pyšní titulem města s největší koncentrací léčivých pramenů na světě. Jsou největšími lázněmi u nás. Přístupných pramenů je tu 15, množství z nich se dá navštívit při procházce po kolonádě, která vede centrem města okolo řeky Teplá. Místní prameny mají léčivé a blahodárné účinky na tělo.

Největším lákadlem je Vřídlo, nejznámější karlovarský pramen s gejzírem. Jedná se o unikátní přírodní úkaz. Za minutu z něj vytryskne průměrně 2000 litrů minerální vody a díky vysokému tlaku vystřikuje až do výšky 12 metrů. Nalézá se na kolonádě v nově zrekonstruovaném prostoru, který byl po 6 letech v květnu 2022 znovu otevřen pro veřejnost.

Karlovy Vary jsou také domovem známé minerální vody Mattoni, pojmenované po jejím zakladateli, Jindřichu Mattonim. Její historii můžete prozkoumat v muzeu Mattoni, které se nachází kousek od města v obci Kyselka. Další varskou ikonou je jednoznačně Becherovka, která vznikla jako léčebný likér obchodníka Josefa Bechera a postupně se stala oblíbeným českým alkoholem.

Pokud jste fanoušky podzemních výletů, ani v tomto vás Vary nezklamou. Vřídelní kolonáda nabízí exkurze do podzemí, které ukazují zákulisí minerálních pramenů.

Přímo ve městě se nachází velké množství architektonicky zajímavých kostelů, například barokní kostel sv. Máří Magdaleny, pravoslavný kostel sv. Petra a Pavla nebo anglikánský kostel sv. Lukáše, ve kterém se nachází muzeum nejstarších voskových figurín.

Každý rok začátkem července se ve Varech koná mezinárodní filmový festival. Jde o jedinečnou akci, která každoročně hostí celebrity z celého světa a uvádí také nové snímky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karlovy Vary

Okolí Karlových Varů

Po procházce městem možná budete chtít utéct do přírody, ideálním kandidátem je vyhlídka Jelení skok, na kterou se dostanete buď pěšky, nebo se můžete svézt lanovou dráhou Diana. A když už se dostanete k vyhlídce, byla by škoda nechat si ujít rozhlednu Diana, ze které budete mít Karlovy Vary jako na dlani.

Přímo Karlovým Varům a okolí jsme se podrobně věnovali zde:

Kam v Karlových Varech? Tipy na výlety ve městě i do přírody

Tipy na výlety

2. Mariánské Lázně

Druhým městem lázeňského trojúhelníku jsou Mariánské Lázně, které se nachází jen 45 minut autem z Karlových Varů. Architektonická perla, město v parku a park ve městě. Pokladnice léčivých minerálních pramenů. Lázně, po jehož promenádách se procházely slavné osobnosti z celého světa.

Mariánské Lázně jsou po Karlových Varech druhými největšími českými lázněmi. Přímo v areálu města vyvěrá 40 minerálních pramenů, v jeho okolí téměř stovka. Nejznámějšími prameny jsou Ferdinandův, Lesní a Ambrožův.

Atrakcí po celou rodinu je zpívající fontána, která každou celou hodinu hraje známé melodie, do nichž v rytmu tryská voda. Ve večerních hodinách se k hudbě a vodě přidává ještě hra s osvětlením.

Slavné osobnosti si Mariánské Lázně oblíbily

O věhlas Mariánských Lázní ve světě se zasloužila řada slavných osobností, která město pravidelně navštěvovala. Inspiraci ke svému hudebnímu dílu tu našel třeba skladatel Richard Wagner, který ji načerpal při procházce městem, které je spojeno s přírodou. Milostný románek si zde prožil Johann Wolfgang Goethe.

Rád lázně navštěvoval i třeba hudební skladatel Antonín Dvořák nebo první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

3. Františkovy Lázně

Ani Františkovy Lázně nejsou výjimkou a také se pyšní oceněními, celé město je na seznamu Světového dědictví UNESCO. Nachází se zde 23 aktivních pramenů. Samozřejmostí je kolonáda se slavnými oplatkami, krásné rozhlehlé parky. Ve městě funguje množství hotelů a penzionů nabízejících hlavně lázeňské procedury a pobyty. Celé Františkovy Lázně tvoří parky s fontánami, kolonády a krásná zákoutí jako stvořená k odpočinku.

Foto: Magdalena Žohová, Novinky

Promenáda ve Františkových Lázních

Léčí se zde hlavně gynekologická onemocnění včetně neplodnosti. Panuje legenda, že žena, která se dotkne levé nohy sochy malého Františka nacházející se na kolonádě, do roka otěhotní.

Ve městě se nachází největší západočeský aquapark, který je vhodný pro celou rodinu.

Okolí města také nezklame

Asi půl hodiny cesty pěšky z centra leží jezero Amerika, u kterého si lze zapůjčit loďku i zůstat kempovat. V sezóně se k jezeru dá dojet vláčkem. Lesem k němu vede cyklostezka vhodná i pro bruslaře a chodce.

Foto: Novinky

Přes území národní přírodní rezervace Soos vede naučná stezka.

Určitě nesmíte vynechat návštěvu jedinečné přírodní rezervace Soos. Přezdívá se jí taky český Yellowstone. Roste tu spousta neobvyklých druhů rostlin, mokřadní a slanomilné. Ze spousty mofet, nazývaných také bahenní sopky, se sykotem uniká kysličník uhličitý, v jiných bublá voda a bahno. Rezervací vede naučná dřevěná stezka lemovaná tabulemi s vysvětlivkami a zajímavostmi.

Nedaleko Františkových Lázní se nachází nenápadná Komorní hůrka. Jde opět o raritu - je nejmladší sopkou u nás. V současnosti je z ní spíše kopec, ale opět může být cílem vycházky. Po cestě nahoru se nachází informační tabule o její historii.

4. Loket

Historické město roku 2021, Loket, si rozhodně zaslouží zmínku v tomto článku. Celé centrum města je památkovou rezervací, jeho dominantou je gotický hrad, který se vypíná na skále nad řekou Ohře. Při jeho návštěvě si budete opravdu připadat, jako byste se ocitli v jiném století.

Nedaleko Lokte se nacházejí Svatošské skály, oblíbené místo horolezců. Významné jsou kvůli svému složení, jsou totiž tvořeny žulou.

Foto: Vratislav Konečný

Stará lávka přes řeku, nad ní se tyčí Svatošské skály.

5. Cheb

Nachází se v nejzápadnějším cípu České republiky. Přestože se jedná o menší město, také dokáže nabídnout program pro návštěvníky. Pro rodinu může být Cheb ideálním místem na jednodenní výlet. Dominantou města je zachovalé historické centrum se Špalíčkem, který je zapsaný na seznamu významných nemovitých památek ČR. Špalíček je uskupení jedenácti původně gotických domů ze 13. století.

Foto: Vratislav Konečný

Proslulý chebský Špalíček, soubor historických domů na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Procházka může z centra pokračovat na Krajinku, parkový areál rozprostírající se u Ohře. Po cestě je další návštěvní možností chebský hrad patřící k nejvýznamnějším románským památkám u nás.

Západními Čechami protéká Ohře. Skvělým výletem spojujícím některá ze zmíněných měst může být den strávený na kole. Po cyklostezce vybudované vedle řeky dá jet z Chebu přes Loket až do Karlových Varů či naopak. Krajina, kterou po cestě projedete je opravdu pohádková. Břehy po cestě lemuje spoustu různých bister a restaurací.

Reklama

Výběr článků

Načítám