Hlavní obsah

Při vykouření krabičky cigaret denně hrozí impotence

Muži, kteří vykouří dvacet cigaret denně, mají o 40 procent větší pravděpodobnost, že budou impotentní, než nekuřáci. Uvádí se to ve výzkumu, jehož závěry zveřejnila britská odborná publikace Tobacco Control. Jde údajně o zatím nejsilnější spojení mezi počtem vykouřených cigaret a úrovní poruch erekce.

Článek

Výzkum, na kterém se podíleli britští experti, se konal v Austrálii a zúčastnilo se ho více než 8000 mužů ve věku od 16 do 59 let. Asi desetina z nich měla potíže s potencí. Dopad kouření byl znatelný i u těch, kteří kouřili méně než dvacet cigaret denně. Jejich pravděpodobnost poruchy erekce se oproti nekuřákům zvýšila o 24 procent.

Vliv kouření na impotenci spatřují vědci v tom, že nikotin negativně ovlivňuje krevní tok v celém těle, a tedy i v pohlavních orgánech.

Podle britské Asociace pro pohlavní poruchy (SDA) výzkum naznačuje, že u kuřáků se impotence léčí hůře než u nekuřáků. Podle protikuřácké skupiny Akce proti kouření a pro zdraví (Ash) je kouření dokonce hlavní příčinou impotence. To je podle Deborah Arnottové z Ash v prudkém protikladu proti tomu, že cigarety byly po desetiletí prezentovány jako symbol mužnosti.

Anketa

Donutilo by vás toto zjištění přestat kouřit?
Ano
27,3 %
Ne
29,5 %
Nevím, nekouřím
43,2 %
Celkem hlasovalo 3018 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak odvyknout kouření díky webu

Prostor kuřákům, kteří chtějí s kouřením skoncovat, nabízí nový internetový portál Moderní je nekouřit na stejnojmenné adrese www.modernijenekourit. cz.

Výběr článků

Načítám