Kakaové boby, ze kterých je vyráběna pravá čokoláda, patří právem mezi tzv. superfoods, neboli superpotraviny. Podle vědeckých studií stále přibývá důkazů, že kakao lidskému zdraví prospívá. Což má samozřejmě vliv i na jeho spotřebu, a to bez ohledu na to, zdali zdražuje, nebo naopak. Pro mnoho lidí je totiž hříšným potěšením.

Velmi vítanou zprávou je tedy informace, že pravidelná konzumace kakaa a extra hořké čokolády výrazně zlepšuje funkce mozku.

Antioxidanty zlepšují mozkové funkce

Antioxidanty obsažené v kakau totiž brzdí neurodegenerativní změny v mozku a zpomalují stárnutí nervové soustavy člověka. Jinými slovy brzdí nástup demence a zlepšují mozkové procesy.

„Častější konzumace čokolády souvisí s lepšími výsledky v testech vizuálně-prostorové paměti a organizace, pracovní paměti, skenování a pozornosti, abstraktního uvažování a zkoumání momentálního stavu,“ tvrdí vědci z New Yorku.

Pozor na druh čokolády

Blahodárné účinky na zdraví mozku, ale také srdce a cév mají pouze a jen již zmíněné antioxidanty, které obsahuje surové kakao. Přidáním cukru, mléka a dalších přísad se účinky snižují, neboť tyto ingredience nejsou zdraví příliš prospěšné.

Proto je ideální pro maximální zdravotní účinek konzumovat hořké kakao či hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaového prášku.

Konzumace mléčné a bílé čokolády může mít na zdraví spíše negativní vliv. Jde totiž o směs nasycených tuků a cukru.