Hlavní obsah

Kdy bolesti kloubů mohou upozornit na vážný problém se střevy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestatřicetiletá Megan Woodfordová trpěla přes měsíc obrovskými bolestmi palce. Protože se u ní bolest neustále stupňovala, lékaři ji poslali na rentgen, aby zjistili, kde je problém. Ani toto vyšetření ale nic neodhalilo. Megan tak dostala jen dlahu, která měla snížit zátěž na palec a postupně odbourat i bolest. Což se nestalo. Pomohla až rada přítele, aby si nechala udělat test na celiakii, který byl pozitivní. Megan tak začala dodržovat bezlepkovou dietu.

Foto: Profimedia.cz

Zánětlivé buňky se ze střev mohou dostat skrz krevní oběh i do kloubů.

Článek

Celiakie je celoživotní stav, kdy imunitní systém napadne vlastní tkáně v reakci na lepek – bílkovinu obsaženou v pšenici, ječmenu či žitu. U lidí se to nejčastěji projeví v podobě střevních problémů (průjmy, nadýmání, bolesti břicha), únavou a anémií, jelikož jednotlivé výživné složky z potravin jsou nedostatečně absorbovány do organismu.

Zákeřnost tohoto onemocnění je dle odborníků ale v tom, že se může projevovat i jinak – tzv. atypicky, a v podstatě může způsobit zdravotní problémy po celém těle. „Celiakie může být zodpovědná například za nevysvětlitelné bolesti hlavy, vady zubní skloviny, vředy v ústech, neurologické problémy, ale i například za neplodnost či bolestivé klouby,” vysvětluje profesor David Sanders, gastroenterolog Royal Hallamshire nemocnice v Sheffieldu.

Dávno tedy neplatí pravidlo, že s onemocněním celiakie přichází především masivní úbytek na váze či žaludeční a střevní problémy. Bezlepková dieta tak často uleví i lidem, kteří trpí několikaletými zdravotními problémy bez zjevné příčiny.

Odborníci tak stále častěji posílají své pacienty i s kloubními problémy na vyšetření celiakie. Podle zveřejněné studie v odborném časopise Pediatrics by měly být na toto vyšetření poslány i všechny děti mající revmatické problémy.

Proč může mít alergie na lepek dopad i na klouby?

„Celiakie způsobuje zánět ve střevě, který poškozuje střevní klky (výběžky), jež lemují střeva. Odtud se pravděpodobně zánětlivé buňky dostávají skrz krevní oběh i do kloubů, kde způsobují také zánět,” vysvětluje pro Daily Mail gastroenterolog a ředitel střediska pro výzkum celiakie Alessio Fasano a dodává:

„Klouby pak začnou bolet a zánět se může rozvinout až do artritidy.”

Střeva jsou tedy jen vstupní branou, imunitní systém a jeho reakce pak způsobí, že se příznaky projeví i jinde v organismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám