Hlavní obsah

Snídaně, které zlepší koncentraci a výkon

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne nadarmo se říká, že je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Správně složená snídaně totiž může ovlivnit náš celý den. Může mít vliv na to, jak moc budeme během dne bdělí a čilí, jakou budeme mít náladu, i zda nás nebudou trápit bolesti břicha. Za předpokladu, že tělo budeme plnit správnými potravinami, můžeme dosáhnout lepší koncentrace, bdělosti a dokonce i funkce svalů.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci mimo jiné doporučují ke snídani lososa nebo avokádo.

Článek

Ořechy

Ořechy jsou velkým zdrojem zdravých tuků, pomáhají také dlouhodobě udržet hladinu cukru v krvi. Podle národního diabetického centra v New Yorku ořechy způsobují pomalé uvolňování energie a díky kyselině olejové, kterou obsahují, spouští reakci v mozku, která zažene pocit a bolest z hladu a také na delší dobu zasytí žaludek.

Tip: Pokud snídáte cereálie, naučte se přidávat ořechy do své pravidelné ranní porce.

Sacharidy

Celozrnné pečivo, ovesné vločky, müsli, ovesná kaše obsahují podstatné množství složitějších sacharidů. Akademie výživy a dietetiky potvrdila, že ty do těla postupně uvolňují glukózu, což poskytuje tělu stabilní dodávky energie. Potrava se pak déle tráví a tím pádem je člověk sytější po delší dobu.

Vejce

Smažená nebo natvrdo upravená vejce mají vysoký obsah kvalitních bílkovin, dobrých tuků a vitamínů (B12, B2 a další). Vejce také obsahují cholin, což je základní živina pro vývoj a správné funkce mozku. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin obecně pomáhají k lepšímu a zdravějšímu trávení.

Avokádo

Avokádo je populární díky svým zdravým tukům, ale obsahuje nejméně 20 dalších vitamínů a minerálů, o kterých se už tolik nemluví, včetně vitamínu C, E, B6 a omega-3 mastných kyselin.

Avokádo obsahuje osm procent doporučeného denního příjmu vlákniny, je skvělé pro zažívací trakt a podle americké medicínské knihovny působí pozitivně i na zdraví zraku. Tuky obsažené v zeleném ovoci pomáhají chránit nervové buňky a zlepšovat funkce mozku.

Borůvky

Doktor Jeremy Spencer z univerzity v Readingu pro Daily Mail potvrdil, že borůvky pomáhají chránit mozek před škodlivými volnými radikály a mohou také snížit dopady a rizika onemocnění mozku, například Alzheimerovy choroby či demence ve vyšším věku.

Losos

Losos je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které obnovují mozkové buňky, posilují synapse v mozku, a tím příznivě ovlivňují paměť. Odbornice na výživu Julie Daniluková již dříve řekla, že tato ryba je také plná aminokyseliny tryptofanu, který je základním kamenem pro tvorbu serotoninu - látky, jež přispívá k pocitu pohody a štěstí.

Banány

Odborníci z Texaské Univerzity tvrdí, že banány podporují koncentraci. Obsahují draslík, základní minerál pro udržení zdravého mozku, správné funkce nervové soustavy a srdce. Také obsahují škrob, díky kterému je člověk sytý po delší dobu.

Špenát

Špenát je světu dobře známý jako potravina Pepka námořníka a mnoho lidí díky tomu i tuší, že je velmi zdraví prospěšný. Obsahuje vitamíny ze skupiny B, zejména kyselinu listovou, která pomáhá zlepšit krátkodobou paměť a mentální schopnosti, píše Journal of Neuroscience.

Grapefruit

Studie US National Library of Medicine ukázala, že vůně tohoto citrusu může pomoci ke snížení chuti k jídlu. Stejně tak je ale skvělým zdrojem vitamínu C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám