Hlavní obsah

Nejzdravější nápoj je přírodní voda

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co pijete, když máte žízeň? Vodu, minerálku, džus, pivo, sladkou limonádu? Jistě, každý si dá to, na co má chuť. Ale lékaři, kteří opakovaně provádějí průzkumy o pitném režimu člověka, se shodují: dostatečný příjem přírodní vody je nejlepším lékem a zároveň prevencí širokého spektra nemocí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pro udržení zdravého těla a předcházení civilizačním chorobám bychom měli vypít 2,5–3 litry přírodní pramenité vody denně.

Článek

Mezi hlavní benefity pití kvalitní přírodní vody patří zejména detoxikace těla, zpomalení procesu stárnutí, správná funkce orgánů a posilování imunitního a lymfatického systému. Takové jsou závěry několika výzkumů.

Mezi jídly

Nové poznatky o pitném režimu se vztahují především k pití a jídlu, přesněji k pití ráno před jídlem a mezi jídly, dále v průběhu jídla a nakonec po jídle.

Nejlepším okamžikem pro hydrataci našeho organismu je podle odborníků doba po probuzení a následně v průběhu dne mezi jídly a před jídlem. Především po ránu je náš organismus, potažmo žaludek, překyselený, a pokud tato kyselost není naředěna, přijatá snídaně „shoří“. Vitamíny a minerály tak nejsou využity.

  • Pravidelné pití vody mezi jídly a popř. 15–30 minut před jídlem zajistí, že se jídlo bude lépe trávit, opadnou zažívací potíže a budou z těla vyplavovány toxiny.
  • Pití vody před jídlem zlepšuje aktivaci stávajících a tvorbu nových trávicích enzymů.
  • Příjem tekutin nesmí být nárazový, ale množství vypité vody by mělo být rovnoměrně rozděleno v průběhu celého dne. Před jídlem by to pak nemělo být více než 3 dcl pramenité vody.

Vodu při jídle raději ne

Pití vody při jídle je lepší se vyhýbat. Pro spoustu lidí je přitom tento zlozvyk zcela přirozený a daný. Je to dáno tím, že hodně lidí podceňuje pití vody během dne, a pocit žízně značící dehydrataci dohání až v době oběda. Nemalé množství vypité vody při jídle však zcela nabourává správné trávení, zpomaluje ho a může způsobit bolestivé křeče.

Úplně nejhorší jsou ledové nápoje, které žaludek šokují.

Není nutné radikálně při jídle nepít vůbec. Ale ideálně bychom měli pít po malých doušcích menší množství přírodní pramenité nebo minerální vody pokojové teploty či si dát teplý čaj, čímž bude správně podpořeno naše trávení.

Zlozvyk

Pití velkého množství vody bezprostředně po jídle, ve stylu teď to pořádně zapijeme, je tou nejhorší a navíc škodlivou variantou, tvrdí lékaři. Návyk zapíjení jídla velkým množstvím vody nezpůsobuje okamžité bolestivé či jinak nepříjemné reakce po jídle, ale v dlouhodobém horizontu dochází k disharmonii našeho organismu. To se projevuje zácpami nebo naopak průjmy, nedostatkem hormonů či bolestmi kloubů.

Denně až tři litry

Pro udržení zdravého těla a předcházení civilizačním chorobám bychom měli vypít 2,5–3 litry přírodní pramenité vody denně, přičemž jednotlivé dávky by neměly přesahovat 3 dcl a měly by být časovány maximálně 15 min. před jídlem a minimálně hodinu po něm.

Přísný důraz v rámci tohoto pitného režimu je pak dán na pití vody. Nikoli sladkých limonád, alkoholu či kávy. Ve všech těchto případech se totiž jedná o nasycenou tekutinu, která obsahuje jednoduché cukry a zbytečné kalorie. Tyto nápoje ani nepřispívají k detoxikaci. Dokonce i čaj má ve srovnání s vodou zhruba pětinovou schopnost odvádět toxiny z těla, protože se jedná o již nasycenou tekutinu.

Pro sportovce je pak důležitá informace, že pokud svaly, které v ideálním případě obsahují 75 procent vody, zaznamenají pokles vody o pouhá tři procenta, následně dojde ke ztrátě síly až o deset procent. V rámci zdraví i správné funkce našich svalů je tak optimální, aby 90 procent denního příjmu tekutin tvořila právě přírodní pramenitá nebo minerální voda.

Nečekejte na pocit žízně

V prevenci civilizačních chorob, jakými jsou např. vysoký krevní tlak, astma nebo ekzém, je důležité nenechat organismus dehydratovat. Nečekat na pocit žízně, protože v tom okamžiku už je pozdě. Organismus přepíná na tzv. suchý rezervní režim, kdy ledviny začnou stahovat odpadové tekutiny z těla.

Překvapivý je i závěr studií, že konzumace tekutin v podobě balené vody, piva, čaje a kávy velmi úzce souvisí s množstvím tuku v těle a celkovým zdravotním stavem člověka.

Pivo a obezita

Podle výzkumů je ČR lídrem v konzumaci piva na osobu za rok, zároveň patří Češi k obéznějším národům Evropy. Proti tomu národy, které se dožívají nejvyššího věku – Japonci a Korejci –, jsou na spodních příčkách v konzumaci alkoholu a kávy a dávají přednost právě čisté přírodní vodě a čaji.

Paradoxně největšími konzumenty balené vody jsou Mexičané, kteří ale zároveň patří mezi jedny z největších konzumentů sladkých limonád a jsou jedním z nejvíce obézních národů světa. V závěru se všechny výzkumy shodují, že pití přírodních vod přispívá k pomalejšímu stárnutí, rychlejšímu metabolismu, detoxikaci organismu, hydrataci a redukci podkožního tuku.

Reklama

Související články

Akvaholici si koledují o potíže

Více než dva litry vody denně mohou být někdy prostě příliš mnoho. Akvaholici, jak se říká lidem, kteří příliš holdují vodě, riskují spánkové poruchy, nadměrné...

Výběr článků

Načítám