Hlavní obsah

Česko je vůči kuřáctví laxní, zní z Bruselu. V Irsku zabrala udavačská linka

Právo, aa, per

Kuřáci, kteří si nemohou odpustit cigaretu po jídle, by se měli vydat hlavně do Česka, nebo také do Rakouska, Řecka, Rumunska či na Slovensko. Tam si totiž užijí, protože podle bruselské organizace Partnerství bez kouření (SFP) jsou tu v „nikotinovém bezpečí“.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zmíněné země jsou podle SFP stále velmi laxní v prosazování nekuřáctví – stále nepřijaly dostatečnou legislativu omezující kouření, nebo ji neuplatňují důsledně.

„Je nepřijatelné, že tolik evropských zemí nedokáže chránit své občany před nebezpečím tabákového dýmu,“ řekla Florence Bertelettiová, ředitelka SFP. Podle ní se vlády některých zemí nestarají, aby se policisté naučili trestat ty, kdo nerespektují protikuřácké zákony.

Světová zdravotnická organizace (WHO) už v roce 2009 označila pasívní kouření za zdraví škodlivé. Kouření je třeba „denormalizovat“, žádá WHO s tím, že by mělo být zakázáno ve všech ubytovacích i stravovacích zařízeních.

Zákeřný zabiják 79 tisíc lidí ročně

Také Unie má závaznou protikuřáckou direktivu omezující kouření na veřejných místech. Martin Seychell z unijního direktorátu pro zdraví připomněl, že podle údajů z roku 2006 v Unii pasívní kouření ročně zabije na 79 tisíc lidí, což je téměř desetina z celkového počtu obětí tabákové závislosti v osmadvacítce.

Doporučení ale do své legislativy zavedla jen asi polovina členských zemí. „Když zákon povoluje řadu výjimek, je těžké hlídat jeho dodržování,“ řekl Seychell na adresu hříšníků.

Upozornil i na šíření elektronických cigaret, které podle některých studií nejsou tak nezávadné, jak tvrdí reklama, a ocenil Belgii, Maltu a Slovensko za omezení jejich užití ve veřejných prostorách.

U nás až 1500 úmrtí. Tabáková lobby vede

„Na pasivní kouření zemře ročně v Česku asi 1500 lidí,“ řekla Právu Eva Králíková, šéfka Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle docentky Králíkové zákony omezující kouření se v ČR projednávají „neskutečně dlouho“, a to je jen důkaz toho, jak silné lobbistické skupiny ve prospěch tabáku v Česku působí.

Irsku pomohla „udavačská“ linka

„Je prokázáno, že míra kontroly tabáku je nepřímo úměrná míře korupce v dané zemi. Tedy pokud máte vysokou korupci v zemi, tak je malá kontrola tabáku. A Česko je známo tím, že legislativa kontroly tabáku je diktovaná tabákovým průmyslem,“ shrnula lékařka.

Do května příštího roku by unijní země měly přijmout další kroky směřující ke snížení spotřeby cigaret. Na ploše krabičky se například rozšíří varování před negativními zdravotními dopady kouření, upozornění by také měla mít formu obrázku.

Bertelettiová naopak vyzvedla premianty jako Británii, Kypr a Irsko. Tyto země dokonce zakázaly kouření i v privátním prostoru, pokud jsou přítomny děti, což platí zejména v autech. „Irové dosáhli obrovského pokroku mimo jiné zavedením horké telefonní linky, na níž mohou lidé upozorňovat na nedodržování zákazu kouření,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám