Hlavní obsah

Chilli jako ideální lék posilující imunitu a dobrou náladu

Novinky, das

Chladné počasí, krátké dny a předvánoční shon se odrážejí nejen na nadměrné únavě, nervozitě, ale i oslabené imunitě. Pomoci může vitamín C v nejrůznější podobě. Málokdo by tento vitamín a celou řadu dalších zdraví prospěšných látek ale hledal v chilli. Přitom jedna malá feferonka jalapeňo, dodá kolem deseti procent potřebné denní dávky céčka.

Foto: Profimedia.cz

Pálivost feferonek se měří podle tzv. Scovilleho stupnice.

Článek

Pálivá složka chilli, kapsaicin, nerozpálí pouze chuťové buňky, ale nasytí vitalitou i obranyschopnost vašeho těla. Po konzumaci chilli organismus produkuje více lymfocytů, tedy bílých krvinek, chránících tělo před infekcemi.

Kromě toho, že jsou výborným zdrojem vitamínu C, chilli  papričky obsahují hodně beta-karotenu – provitamínu, který se v těle mění na vitamin A. Ten je nezbytný pro zdraví sliznic, zraku, pokožky nebo močových cest. I obsah železa v nich je poměrně vysoký, takže jsou vhodné i pro ty, kteří trpí chudokrevností. Železo zabraňuje i únavě, ke které je tělo především během chladných a pochmurných zimních měsíců náchylné.

Kapsaicin může také za zrychlení metabolismu a produkci tepla v těle, čímž spouští i proces napomáhající spalování tuků. Zároveň ale také kapsaicin zlepšuje náladu, snižuje bolestivost a podporuje produkci endorfinu, tedy hormonu štěstí.

Pálivost feferonek se měří, a to podle tzv. Scovilleho stupnice. Za královnu všech pálivých papriček je považována odrůda Trinidad Scorpion Moruga. Vypadá velmi nenápadně. Poměrně malá, červená, kulatá, trochu svraštělá, její pálivost však vyjadřuje neuvěřitelné číslo 2 009 231 SHU. Pálí i přes troje latexové rukavice a konzumace „škorpiónky“ může způsobit závažné alergické reakce. Pro představu znásobte pálivost kvalitní feferonky čtyřmi tisíci.

„Každý si musí pro sebe najít ty správné chilli papričky, které vyhovují jeho chutím a schopnosti tolerance pálivosti. Například chuťově skvělé habanero je obecně až moc pálivé, jalapeňo a klasické chilli zase občas nemají míru pálivosti konzistentní,“ vysvětluje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit.

 Další pozitivní účinky chilli

Zdravé srdce – kapsaicin má velmi pozitivní vliv i na lidské srdce. Jednak snižuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi, omezuje tvorbu tukových depozit v tepnách a pak také brání vzniku krevních sraženin. „Léky na ředění krve mají nepříjemné vedlejší účinky, což se o kapsaicinu ani dihydrokapsaicinu obsažených v chilli, říci nedá,“ tvrdí Kiran Ahuja z University of Tasmania. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že čajová lžička kajenského pepře (usušené, rozemleté feferonky) rozmíchaná ve sklenici teplé vody dokáže zachránit člověka s počínajícím infarktem.

Ochrana před žaludečními vředy a cukrovkou – papričky podporují vylučování trávicích šťáv v žaludku i žlučníku a tím pomáhají s trávením tučnějších a těžších jídel. V umírněném množství mají příznivý vliv i na sliznici střev, kde zlepšují její funkci. Celkově podporují prokrvení zažívacího traktu, čímž stimulují látkovou výměnu. K tomu všemu kapsaicin reguluje množství inzulínu v těle a snižuje tak i riziko výskytu cukrovky, takže chilli papričky by rozhodně neměly chybět v jídelníčku diabetiků.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám