Hlavní obsah

Alkohol se může významně podílet na vzniku obezity

Novinky, Eva Dvořáková

Ženy neustále řeší svou postavu, drží diety, kupují výrobky s nízkým obsahem tuku. Často však zapomínají, kolik kalorií má jejich oblíbený drink, sklenka koly nebo vína. I to může být totiž důvod, proč ručička na váze ne a ne klesnout.

Foto: Profimedia.cz

Jeden panák tvrdého alkoholu vydá kaloricky jako jeden rohlík z bílé mouky, větší jablko nebo dvě sušenky.

Článek

Není žádným tajemstvím, že nadměrná konzumace alkoholu není pro naše zdraví vůbec dobrá. Nepřekvapuje tedy, že je to i alkohol, kvůli kterému je spousta lidí obézních.

„Energetickou hodnotu alkoholických nápojů tvoří z největší části alkohol, který je energeticky velmi vydatný, u některých nápojů je navíc problémem i vysoký obsah cukru,” říká Hana Málková, odbornice na výživu ze společnosti STOB (Stop Obezitě).

Patříte mezi milovníky vína, ale nemyslíte si, že byste to s jeho konzumováním nějak extra přeháněli? Pravděpodobně pak za měsíc zkonzumujete dva velké dorty. Ani ne dvě deci bílého suchého vína jsou totiž stejně kalorické jako 3/4 zákusku větrníku nebo 20 g muffinu, upozorňuje osobní trenér Lucas James a říká, že průměrný konzument vína vypije tolik kalorií, jako by za rok snědl 141 porcí zmrzliny.

Pro dospělé, kteří pravidelně popíjejí, představuje alkohol kaloricky deset procent celkového příjmu kalorií.

S alkoholem roste chuť

„Je nutné si uvědomit, že je alkohol koncentrovaný zdroj energie. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří pravidelně pijí před jídlem alkohol, konzumují až o 33 % více kalorií,” vysvětluje Martin Škába, odborník na zdravý životní styl zaměstnanců ve firmách. Zvýšená konzumace alkoholu je pak prokazatelně spojena s obezitou u mužů („pivní břicho“) i s tím, že lidé pak mnohem více jedí, protože alkohol povzbuzuje chutě k jídlu.

Foto: STOB

Kolik kalorií má alkohol?

Foto: STOB

Kolik kalorií má alkohol?

Pokud navíc pijeme alkohol ve večerních hodinách, kdy se metabolismus a trávení zpomalují, o to více množství koncentrované energie škodí a ukládá se formou útrobního i podkožního tuku.

Co je optimální množství? „Pití alkoholu každý den není vhodné a z praxe vyplývá, že mnoho lidí má problémy s játry již po 5 až 10 letech takto pravidelného pití. Vyhýbal bych se však tvrdému alkoholu a každodennímu rituálu nalití si skleničky pro uvolnění, z toho může rychle vzniknout závislost,” dodává Škába.

A s tím souhlasí  i Hana Málková: „O příznivém účinku alkoholu se stále diskutuje, některé nejnovější studie příznivé účinky alkoholu na kardiovaskulární systém trochu zpochybňují, ale stále platí, že sklenička vína či piva denně nijak neškodí.”

Foto: STOB

Sladké alkoholické nápoje jsou daleko kaloričtější.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám